Een teststraat in Amersfoort.
Een teststraat in Amersfoort. Foto Rinus van Denderen

Aantal geregistreerde besmettingen coronavirus blijft flink stijgen

15 september 2020 om 17:39 Corona

PUTTEN In de gemeente Putten zijn dinsdag 15 september in totaal 57 besmettingen met het coronavirus geconstateerd, vijf meer dan de dag ervoor. Dat aantal is sinds eind augustus flink opgelopen en in de meeste omliggende gemeenten stijgt het aantal besmettingen. Het RIVM waarschuwt tevens dat het zogeheten reproductiegetal verder is gestegen naar 1,38. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen laat overigens niet dezelfde stijging zien.

In de vorige wekelijkse coronarapportage van het RIVM stond het R-getal nog op 1,17, een week daarvoor op 1. Het reproductiegetal geldt als een belangrijke indicator voor de snelheid waarmee het virus zich onder de bevolking verspreidt. Het drukt uit hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld infecteert. Onder de 1 dooft de verspreiding na verloop van tijd uit, boven de 1 grijpt het juist sneller om zich heen. Een ‘R’ van 1,38 betekent dat te verwachten valt dat 100 mensen die het virus bij zich dragen het doorgeven aan 138 mensen, die het op hun beurt doorgeven aan 188 anderen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


LANDELIJK In de afgelopen zeven dagen zijn landelijk 8265 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vorige week meldde dat instituut 5427 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 144 coronapatiënten op, tegen 89 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 19 naar 27. Het RIVM meldde dinsdag ook 27 sterfgevallen. In de update van vorige week stonden 17 sterfgevallen.

Sinds het begin van de uitbraak in februari is het coronavirus bij bijna 85.000 mensen in Nederland vastgesteld. Van hen werden 12.315 in een ziekenhuis opgenomen. Meer dan 6200 mensen zijn aan de ziekte overleden.

In meer dan de helft van alle bevestigde gevallen gaat het om mensen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het zijn nog steeds vooral twintigers en dertigers die het virus oplopen.


Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie