Afbeelding
De Puttenaer.nl

Gemeentebelangen wil in gesprek over informeren van gemeenteraad

22 september 2020 om 10:30 Politiek

PUTTEN Gemeentebelangen wil graag in gesprek met de leden van de commissie ruimte, omdat de fractieleden vinden dat de gemeenteraad niet voldoende wordt geïnformeerd door het college over initiatieven binnen de openbare ruimte die een flinke impact hebben op de ruimtelijke ontwikkelingen in Putten.

Fractievoorzitter Robin Hoogendijk verduidelijkt: ,,De laatste zestien maanden valt het steeds meer op dat dit college met persberichten komt waarin zij vaak enthousiast toelichten dat zij voor een voorstel te zijn. Vervolgens worden er dan afspraken gemaakt met initiatiefnemers. Op zich is daar niets mis mee en vinden wij dat juist goed. Maar, als het gaat om initiatieven met grote gevolgen, met name initiatieven binnen de openbare ruimte met een flinke impact op ruimtelijke ontwikkelingen, vraag ik mij af of dit verstandig is als daarover een gemeenteraad niet wordt geïnformeerd. Er wordt de gemeenteraad niet van tevoren gevraagd er wat van te vinden, maar diezelfde gemeenteraad moet hier dan wel een besluit over nemen. Het komt er dan op neer dat het college samen met de initiatiefnemers de koers bepaalt en als de gemeenteraad uiteindelijk geen toestemming geeft haalt het college de schouders op, zijn de teleurgestelde initiatiefnemers hun investeringen (zoals onderzoekskosten) kwijt en wordt er verwijtend gekeken naar de gemeenteraad.”

WONINGBOUW Hoogendijk noemt enkele voorbeelden. ,,Het college heeft gesprekken gehad met initiatiefnemers/ onderzoekers voor het bouwen van woningen op de voormalige camping Hillary en het voormalig terrein van de Sligro/Emte. De gemeenteraad werd hierover niet geïnformeerd. Is het niet verstandiger om na deze gesprekken eerst als college hierover de gemeenteraad te consulteren voordat de initiatiefnemers verder gaan met planontwikkelingen en daarmee flinke kosten maken?”

,,Wat achter ons ligt is de planvorming van het college binnen het gebied aan de Husselsesteeg/ Putterbrink. Het college had volgens Gemeentebelangen er beter aan gedaan om de commissie vooraf te informeren voordat zij groen licht gaf aan het verder uitwerken van plannen en overging tot het aankopen van percelen grond voor de woningbouwontwikkeling.”

IN GESPREK Hoogendijk: ,,Mijn fractie zou dit graag eens bespreken met de leden van de commissie ruimte om eens te horen wat zij hiervan vinden. Zo zijn wij benieuwd of ook de overige leden van de commissie haar mening vooraf kenbaar wil maken, dan wel betrokken wil worden bij planontwikkelingen voordat dit college haar mening hierover geeft. Hebben de initiatiefnemers van dergelijk plannen niet het recht om eerst het standpunt van de commissie te weten”, vraagt Hoogendijk zich af. ,,Wordt het gezag van de gemeenteraad ondermijnd als het college zich positief uit over planontwikkelingen zonder de raad te informeren? Aan het eind van de rit moet toch de gemeenteraad hierover vaak nog een besluit nemen.”

,,Staat de gemeenteraad niet met de rug tegen de muur, als het college zich positief uit over diverse plannen. Wij vinden het erg belangrijk om hier met de leden van de commissie ruimte over door te praten om te kijken hoe we het tij kunnen keren”, besluit Hoogendijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie