* Archieffoto ter illustratie.
* Archieffoto ter illustratie. Provincie Gelderland

Eigenaren percelen bosgebied niet blij met afwijken van bestemmingsplan

24 september 2020 om 17:07 Natuur en milieu

PUTTEN Twee eigenaren van percelen die liggen in het gebied ‘wonen in het bos’ hebben bij de gemeente een brief ingediend waarin zij verzoeken om de normen uit het bestemmingsplan Kom Noord en Zuidoost te hanteren en daarvan niet af te wijken.

Het college legt uit: ,,Door deze twee eigenaren is aandacht gevraagd voor de wijze waarop wij omgaan met nieuwe initiatieven en de vergunningverlening. De laatste jaren zien zij dat bij nieuwe bouwplannen vaak wordt afgeweken van de bouwregels uit het bestemmingsplan en daarnaast vinden zij ook het kapbeleid te ruimhartig. Vanwege enkele actuele initiatieven vrezen zij dat het bestaande karakter van dit woongebied op den duur verdwijnt. Om het huidige karakter van dit gebied te behouden vragen zij aandacht om met betrekking tot de vergunningverlening terughoudend te zijn met afwijkingen en het afgeven van kapvergunningen. Wij willen daarom duidelijkheid scheppen aan de indieners. En hen laten weten hoe wij omgaan met de normen uit het bestemmingsplan en de toepassing van afwijkingen.”

De trend om in het bosgebied bij nieuwe initiatieven af te wijken van de standaardregels wordt volgens het college waarschijnlijk veroorzaakt doordat er in het gebied veel nieuwe bewoners komen wonen die plannen ontwikkelen met hun eigen woonwensen. Het uitgangspunt van het college is om het boskarakter van het woongebied te behouden. Daarom wordt er bij het verlenen van een vergunning kritisch gekeken naar wat de impact is van de ontwikkeling op de omgeving. Onder andere bij de kapvergunning wordt zorgvuldig nagegaan of de kap noodzakelijk is. Bomen die in goede conditie zijn en van belang zijn voor het behouden van het boskarakter worden geweigerd voor kap. Daarnaast wordt waar mogelijk een herplantplicht opgelegd of wordt uitgegaan van natuurlijke verjonging.

ONDERBOUWING ,,De laatste tijd valt op dat voor nieuwe plannen (niet alleen voor het bosgebied maar ook elders) veel adviseurs/architecten direct al uitgaan van de maximale bouwmogelijkheden op basis van een gemeentelijke medewerking aan een afwijking. Hoewel de afwijkingsmogelijkheden vaak van ondergeschikte invloed zijn op de ruimte is het goed om naar buiten toe te ventileren dat een dergelijke afwijking niet altijd aanvaardbaar is. Ook ontbreekt het bij initiatieven vaak aan een onderbouwing. Het is dus ook van belang om naar de externe partijen toe duidelijk te maken dat medewerking aan een afwijking kansrijker is wanneer dit is gebaseerd op een goede motivatie”, aldus het college.

Nu er een vergunning is verleend op basis van binnenplanse afwijkingsbevoegdheden voor een perceel aan de Prins Hendrikweg blijkt dat enkele omwonenden tegen de inhoud van dit plan zijn. Zij hebben tegen de verleende vergunning dan ook bezwaar ingediend. De behandeling van de bezwaarschriften moet nog plaatsvinden.

Door de indieners van de brieven wordt aangegeven dat zij het idee hebben dat, met name vanaf 2018, na de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan sprake is van afwijkingen van het bestemmingsplan. Echter, wanneer de leden van het college de vergunningverlening van de jaren daarvoor bekijken is er ook al sprake van bouwinitiatieven die afwijken van de regels van het toen geldende bestemmingsplan. ,,De trend om in het bosgebied bij nieuwe initiatieven af te wijken van de standaardregels wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat in het gebied veel nieuwe bewoners komen wonen die plannen ontwikkelen met hun eigen woonwensen. Deze plannen leiden vaak tot een verandering van een jarenlange onaangeroerde leefomgeving.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie