Afbeelding
Luuk Obbink

Stelling: Het is goed voor Putten dat 2 Sisters Storteboom gaat uitbreiden

16 september 2020 om 10:00 Politiek

PUTTEN Wat speelt er in de politiek? Hoe kijken de verschillende politieke partijen tegen actuele kwesties aan in Putten? Om daar iets van te laten zien, vraagt de redactie van De Puttenaer vanaf deze maand raadsleden te reageren op stellingen. De eerste stelling die de redactie heeft voorgelegd aan de verschillende partijen in Putten betreft de voorgenomen uitbreiding van Pluimveeslachter Storteboom.
De stelling luidt: Het is goed voor Putten dat 2 Sisters Storteboom gaat uitbreiden. Lees hieronder alle reacties van de raadsleden.

Suggesties of tips voor een stelling? Mail naar puttenaer@bdu.nl

SGP: Kijken naar alternatieven

Putten is van oudsher een agrarisch dorp. Daarom waren (en zijn) er ook veel toe- en afleverende bedrijven in ons dorp gevestigd. De meelboer, mechanisatiebedrijven, loonbedrijven, fouragehandel, eierhandel noem maar op. En natuurlijk de slachterij. Niet alleen goed voor de boeren, maar ook voor de hele Puttense economie. Bedrijven zorgen voor werk en werk zorgt voor welvaart. Niet voor niets dat er momenteel miljarden in bedrijven wordt gepompt door de landelijke overheid. In Putten hebben we te weinig arbeidsplaatsen voor de beroepsbevolking. Belangrijk dus om de werkgelegenheid vast te houden. Als gemeente kunnen we daaraan bijdragen door ruimte te bieden (letterlijk en figuurlijk) aan bedrijven.

De andere kant van het verhaal is dat bedrijvigheid vaak lawaai, stank, stof meebrengt. Er is al veel bereikt om dat te beperken, maar uitsluiten is meestal niet haalbaar. En dan kan het wel eens strijdig worden met een prettig woonklimaat.

Momenteel ligt er een uitbreidingsverzoek van Storteboom. Hoewel er technisch veel mogelijk is om uitstoot van stank, lawaai en stof te beperken, kan een kind begrijpen dat een slachterij met de huidige capaciteit op deze locatie niet handig is, laat staan met een flinke uitbreiding. Daarom is het (los van de uitbreiding) goed om als gemeente het gesprek aan te gaan om te kijken naar alternatieven (bijvoorbeeld verplaatsing).

Deskundigen beoordelen momenteel het uitbreidingsverzoek. Ik zeg bij voorbaat al dat de SGP daar kritisch naar zal kijken.

Jan van den Brink, fractievoorzitter

Wij Putten: Alleen maar nadelen

Kippenslachterij Storteboom zit al jaren aan de Voorthuizerstraat. Voor Wij Putten hoeft het bedrijf hier niet weg, maar op uitbreiding ervan zitten we niet te wachten. Daarvoor zit het bedrijf te dicht op het dorp, zeker nu er plannen zijn voor de bouw van 120 woningen op het Sligro-terrein.

En dat is niet de enige bedenking bij een uitbreiding. Die levert weliswaar extra werkgelegenheid op, maar van de 250 mensen die er nu werken, komen er ongeveer 45 uit Putten. Als Storteboom uitbreidt, worden veel van de 120 vacatures ingevuld door arbeidsmigranten. Op dit moment is huisvesting van arbeidsmigranten in Putten al een flink probleem, dat hiermee alleen maar groter wordt. Al dat extra personeel gaat vanwege de ploegendiensten ook heen en weer rijden op de meest onmogelijke tijden. Om maar niet te spreken van de aan- en afvoer van de kippen en het parkeren van vrachtwagens. Meer productie betekent ook meer geluid- en stankoverlast.

Enkele maanden geleden was er commotie over het watergebruik van het zwembad, zo’n 30 duizend kuub per jaar. Storteboom pompt nu al zo’n 440 duizend kuub grondwater op en wil dat verhogen naar 650 duizend kuub. Wij vinden dat het bedrijf nu al veel zuiniger met het grondwater zou moeten omgaan.

Wij Putten is verontrust over de uitbreidingsplannen van Storteboom en heeft begin juli direct vragen aan het college gesteld en ook bij de provincie aan de bel getrokken. Met de informatie die we nu hebben, zien wij in de uitbreidingsplannen van Storteboom weinig tot geen winst voor ons dorp. We zijn het dus oneens met de stelling.

Rien van den Hoek, raadslid

Gemeentebelangen: Stoplicht nu op rood

Met als onderbouwing dat er meer kip gegeten wordt in Nederland is het voor 2 Sisters Storteboom noodzakelijk uit te breiden. De firma geeft aan dat een fysieke uitbreiding niet aan de orde is, maar men spreekt van meer efficiëntie. In geval van meer efficiëntie heeft 2 Sisters Storteboom het over uitbreiding van werkuren in de nacht. Hiervoor is meer personeel nodig. Tevens zal er onder andere een flinke toename zijn van aan- en afvoer; (veel) meer vrachtverkeer dus.

Wat zijn nu de exacte gevolgen voor Putten als wij het hebben over de beoogde productie-uitbreiding van 2 Sisters Storteboom? Draagt deze uitbreiding bij aan het algemeen belang van Putten? Staat dit het toekomstige woningbouwprogramma in de weg? Zal er sprake zijn van meer overlast voor de omgeving? Kan 2 Sisters Storteboom garanderen te voldoen aan wet- en regelgeving? Zolang Gemeentebelangen geen duidelijke antwoorden heeft op deze vragen, zien wij deze uitbreiding niet als een positieve ontwikkeling. Temeer omdat de informatie die wij hebben ontvangen via omwonenden, ODNV en gemeente momenteel geen positief beeld schetst. Aangezien slechts een beperkt deel van het aantal werknemers uit Putten komt, ziet Gemeentebelangen ook hier geen groot voordeel te behalen en zal waarschijnlijk de druk op arbeidsmigranten nog verder toenemen.

Wat betreft Gemeentebelangen staat voor nu het stoplicht op rood. Wij zijn ook benieuwd hoe 2 Sisters Storteboom haar toekomst ziet op de langere termijn en of het wellicht niet beter is te zoeken naar een locatie waar men veel meer mogelijkheden heeft dan in Putten.

Ellis van Dam, raadslid

CDA: College moet prikkel om te verhuizen creëren

Ondernemers zijn belangrijk voor ons dorp. Het CDA is van mening dat we hen zoveel mogelijk moeten steunen. Dit geldt voor Storteboom natuurlijk ook, maar we zien ook de (nadelige) gevolgen van de gewenste uitbreiding. De gemeenteraad wordt over deze kwestie niet om advies en/of mandaat gevraagd, dus zijn er geen aanwijzingen dat een uitbreiding voor Storteboom niet zou mogen.

De uitbreiding past zo het lijkt in de huidige wetgeving. De vraag is: past dit binnen de aanstaande woningbouw in de nabije omgeving? Het is een goede ontwikkeling dat het college met nieuwe woningbouwlocaties bezig is, maar misschien moet de conclusie wel zijn dat deze twee zaken niet samen gaan. Storteboom geeft overlast, dat is nu al zo en zal naar verwachting alleen maar meer worden. We zijn voorstander van woningbouw op deze locatie, maar het college moet er alles aan doen om Storteboom te begeleiden naar een andere locatie – bijvoorbeeld Keizerswoerd. Het college zal met motiverende en realistische financiële middelen over de brug moeten komen om het voor deze ondernemer aantrekkelijk te maken. Storteboom heeft immers het recht om uit te breiden, dus de prikkel om te verhuizen moet door het college gecreëerd worden.

Woningbouw is ook landelijk een belangrijk thema, dus we verwachten dat het college dit voortvarend oppakt.

Gertine Elsenaar, fractievoorzitter

ChristenUnie: Bedrijvigheid is belangrijk voor de leefbaarheid

Als raadslid heb ik een kaderstellende en controlerende taak bij de totstandkoming en uitvoering van beleid. Vanuit dat perspectief heb ik wat moeite met deze stelling omdat het casuïstiek betreft.

De ChristenUnie is een partij die graag vooruitkijkt en kaderstellend beleid maakt. Continu reageren op actualiteiten en incidenten zit ons niet in de genen.

Eigenlijk zou ik de stelling graag generiek maken: Uitbreiding van bedrijvigheid, of anders gezegd: economische vooruitgang is goed voor Putten.

Over die stelling zal geen discussie ontstaan, stilstand is achteruitgang, daar is iedereen het over eens. Economische vooruitgang is goed voor Putten. Menig Puttenaar is er trots op als een Puttens bedrijf successen boekt of landelijk in het nieuws komt.

Sinds 1963 staat er een kippenslachterij aan de Voorthuizerstraat in Putten, die slachterij is in de loop der tijd uitgegroeid dat wat vandaag 2 Sisters Storteboom is. In de loop der tijd is de bebouwde kom van Putten gegroeid, met als gevolg dat we niet allemaal even blij zijn met de slachterij op die plek, daar aan de Voorthuizerstraat. Naar ik begrijp voldoet de slachterij aan alle vergunningen en wet en regelgeving. In de loop der tijd zijn er door Jansen en later Storteboom diverse maatregelen getroffen om de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken!

In de achterliggende periode heeft ons college haar best gedaan voor extra hectares bedrijventerrein. Daar zijn we als ChristenUnie fractie dankbaar voor! Bedrijvigheid is belangrijk voor de leefbaarheid, ook in Putten!

Lubbert van den Heuvel, fractievoorzitter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie