Postcommandant van de Brandweer Putten: ,,Niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor een middelbrandscenario is onbegrijpelijk.''
Postcommandant van de Brandweer Putten: ,,Niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor een middelbrandscenario is onbegrijpelijk.'' Donkersgoed Multimedia

Het moet allemaal efficiënter, maar het is een ordinaire bezuiniging’

13 oktober 2020 om 14:44 Politiek

PUTTEN De leden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte bespraken afgelopen maandag het beleidsplan en het regionaal risicoprofiel dat de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderlandin concept heeft toegestuurd. 

Erg tevreden zijn de leden van de commissie niet, omdat het dekkingsplan geen rekening houdt met ‘gelijktijdigheid’ van incidenten. Ook het verdwijnen van de tweede tankautospuit is van invloed op de slagkracht van de brandweerpost in Putten. De aangenomen streeftijd van vijftien minuten voor de opkomst van de tweede tankautospuit is, volgens de commissie, niet te rijmen tot de lokale situatie met drie gezondheidszorggebouwen en twee BRZO-bedrijven (dit betreft bedrijven die met veel gevaarlijke stoffen werken). 

De postcommandant schreef hierover: ,,Voor post Putten betekent het basisscenario een forse aderlating. Niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor een middelbrandscenario is onbegrijpelijk. Wanneer bij een automatische brandmelding vanuit een zorggebouw er daadwerkelijk brand is en wordt opgeschaald naar middelalarm kan het zo maar veertien minuten duren voor een tweede tankautospuit uit Ermelo ter plaatse is. Ervan uitgaande dat de eerste tankautospuit nog druk bezig is met de ontruiming kunnen we te maken krijgen met een behoorlijk ontwikkelde brand. Dit is naar ons idee niet acceptabel.”

,,De tweede tankautospuit sneuvelde. Er wordt onvoldoende inzicht gegeven in de lokale risico’s en er wordt geen rekening gehouden met gelijktijdigheid van incidenten. Ik was destijds de enige die tegenstemde. Bij een woongebouw voor niet-redzame bewoners, zoals Elim, De Schauw en De Samaritaan moet er binnen acht minuten een tweede auto bij zo’n voorziening staan. Dat kan niet zonder die tweede tankautospuit. We hebben te weinig inspraak gehad in het risicoprofiel. Daarom hebben we bezwaar en beroep ingediend”, aldus burgemeester Lambooij.

DOSSIER BRANDWEER Luitjes van Wij Putten geeft aan: ,,We zijn al twee jaar bezig met het dossier brandweer. En nu blijkt dat we gewoon onze tweede tankautospuit kwijt zijn. Dat is een enorme aderlating voor de slagkracht van onze brandweer. Aanrijtijden zijn niet meer haalbaar en daar maken we ons echt zorgen over. Het is ons niet gelukt de VNOG te overtuigen. Als reactie op ons bezwaar werd Putten een slecht verliezer genoemd. We hadden ons volgens de VNOG beter kunnen neerleggen bij het meerderheidsstandpunt.’’

EFFICIËNTER ,,Onze pijn zit hem ook in het feit dat we er alles aan gedaan hebben om die tweede wagen te behouden’’, vervolgt Luitjes. ,,We zijn zelfs bereid de extra kosten nog te lappen. Het was goed geweest als de VNOG zich wat meer verdiept had in wat er leeft in de aparte gemeenten. We zitten zeker op de tribune als het onderwerp aan de orde is bij de rechtbank. Lang niet iedereen heeft door wat er gaande is. Het moet allemaal efficiënter, maar eigenlijk is het een ordinaire bezuiniging. Ten koste van de veiligheid van onze inwoners.”

DEN HAAG Hoogendijk van Gemeentebelangen wil een beroep doen op de vertegenwoordigers van het CDA, de ChristenUnie en de SGP om dit eens in Den Haag kenbaar te maken. ,,We worden als gemeenten zo langzamerhand de uitvoerende macht van Den Haag. Dat begint mij wel wat te irriteren. Als wij voor ons materieel opkomen vindt men ons lastig. Er begint iets te wrikken tussen de verschillende overheden. Hoe denken ze voortaan met de gemeenten als serieuze partner om te gaan. Dit voelt niet echt democratisch.”

Lambooij geeft aan: ,,Er is te weinig rekening gehouden met de lokale risico’s. We hadden het hier goed voor elkaar en nu ligt het in andere handen. Ik ben blij met een raad die dezelfde vechtlust toont. We laten ons, wat mij betreft, niet zomaar van het bord schaken. Desnoods wordt het de gang naar de Raad van State.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie