DIT ARTIKEL WORDT U                                                     AANGEBODEN DOOR:                                                                                                               Wilma van Voorst-Ruiter,                                              raadslid Wij Putten
DIT ARTIKEL WORDT U AANGEBODEN DOOR: Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid Wij Putten
Advertorial

Skatebaan door burgerinitiatief

14 oktober 2020 om 07:00 Politiek

Wij Putten vindt het belangrijk dat inwoners van Putten kunnen meedenken over de inrichting van hun leefomgeving en dat ze hier ook invloed op kunnen hebben. Daarom is er op voorstel van Wij Putten in 2012 het burgerinitiatief ingesteld: de mogelijkheid voor inwoners om een nieuw idee in te brengen of het beleid aan te passen. Het heeft even geduurd voor men de weg vond, maar inmiddels zijn er verschillende initiatieven ingediend, zoals over tiny houses, over groot onderhoud aan de sportvelden en over verkeersremmende maatregelen in de Arendstraat.

Het eerste initiatief kwam in 2018 van jongeren: te weten het vervangen van de verouderde en weinig uitdagende skatebaan in het park Hoge Eng. Om te laten zien hoe een burgerinitiatief tot stand kan komen, zal ik schetsen hoe dit in z’n werk is gegaan. Al is het onder de huidige omstandigheden helaas maar zeer beperkt mogelijk, als Wij Putten hebben we de gewoonte om ‘eropaf’ te gaan, zoals we dat noemen. Naar verenigingen en bedrijven, maar ook in de wijken langs de deuren, om te horen wat er leeft en of er zaken zijn die aandacht verdienen. Zo kwamen we in gesprek met jongeren die zich beklaagden over de slechte staat van de skatebaan.

De politiek staat ver van de jongeren af, dus we hebben ze toen bijna letterlijk bij de hand genomen naar het gemeentehuis om formulieren in te vullen voor een burgerinitiatief: het naar hun wensen inrichten van een nieuwe skatebaan. Ze hebben wat geduld moeten hebben, want er was een flink bedrag mee gemoeid en de gemeenteraad moest ermee instemmen. Een van de jongeren heeft dan ook in de raad een goed pleidooi gehouden, waarna de raad groen licht gaf. De jongeren zijn daarna met Jeugd-Punt om tafel gegaan om ideeën te schetsen voor een nieuwe baan. Er is een mooi voorstel uitgerold, dat heeft geleid tot de prachtige skatebaan zoals hij er nu ligt en waar jongeren en de wat oudere jeugd veel plezier aan kunnen beleven. Bovendien mogen ze trots zijn op wat ze - met een beetje hulp - mogelijk hebben gemaakt.
Heeft u als inwoner van Putten een goed idee? U ziet waar een burgerinitiatief toe kan leiden. Wij Putten biedt graag de helpende hand!

Gavin Meijer hield in de gemeenteraad een pleidooi voor de vernieuwing van de skatebaan. (Foto: Arap-John Tigchelaar)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie