Afbeelding

FABRIEKSTERREIN: Brief aan de burgemeester

14 oktober 2020 om 15:00 Column Fabrieksterrein

Beste burgemeester Lambooij, 

Vorige week verweet u Puttenaren niet-naleefgedrag en het nonchalant omgaan met de coronaregels. Nou burgemeester, dat is een duidelijk verwijt. Mijn eerste reactie was toen dat ik het niet helemaal eens ben met dat verwijt. Waarom niet? Vind ik wellicht dat ik en de andere Puttenaren het zo goed doen dat ons niets te verwijten valt? Nee, dat is het zeker niet. Sterker nog, ik ben het helemaal eens met uw constatering dat er aan alle kanten niet-naleefgedrag is met betrekking tot de coronaregels. De vraag is alleen of dat ons altijd te verwijten valt.

Ik zal u een voorbeeld geven. Een paar weken geleden ben ik met mijn gezin naar een grote dierentuin geweest. Dat was gewoon toegestaan. Op de website werd ons verzekerd dat er overal maatregelen genomen waren om ons bezoek geheel volgens de geldende coronaregels te laten verlopen. Er was misschien maar een fractie aan bezoekers dan er normaal in kon, maar continu 1,5 meter afstand houden was simpelweg onmogelijk. Na binnenkomst kwamen we meteen in de drukte van een smal pad. Misschien had ik mij om moeten draaien en naar de uitgang moeten gaan. Helaas, dat mocht niet. Het hele park is eenrichtingsverkeer en ik moest wel door. Ik heb het echt geprobeerd om die afstand te houden maar met zoveel mensen is het voorkomen van het door u benoemde niet-naleefgedrag onmogelijk.

Wel of niet naar de dierentuin gaan, was mijn keuze. Naar een supermarkt gaan is geen keuze. Dat moet om boodschappen te kunnen doen. Het maakt niet uit naar welke supermarkt ik ga, of wanneer. Het is altijd eigenlijk te druk. Klanten en medewerkers proberen echt wel afstand te houden, maar als er in elk gangpad van twee meter breed één of twee vakkenvullers staan, dan is afstand houden onmogelijk. Dit is geen verwijt naar de supermarkt en die vakkenvullers. Ik wil ook graag dat alle spullen voorradig zijn in het schap. Continu die 1,5 meter afstand houden is ondanks alle maatregelen van de supermarkt gewoonweg niet te doen, maar we proberen het toch echt.

Probeer ik het altijd? Bij vreemden misschien nog wel, maar eerlijk gezegd bij familie en vrienden schiet die 1,5 meter er wel bij in. Er zijn zoveel situaties dat het ondanks alle inspanning van iedereen het met die 1,5 meter toch niet lukt. Misschien dat het er daarom insluipt dat in mijn hoofd één meter ook wel voldoende is, ook in situaties dat er wel meer afstand te houden is.

U heeft dus gelijk met uw verwijt. Dat mag, nee, dat moet gezegd worden.


Hoogachtend,
Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie