Wij Putten zet vraagtekens bij uitbreiding kippenslachterij Storteboom.
Wij Putten zet vraagtekens bij uitbreiding kippenslachterij Storteboom. BDUmedia

Puttens college: ‘Als bedrijf voldoet aan wettelijke kaders, past het op deze locatie’

23 oktober 2020 om 11:00 Politiek

PUTTEN Kippenslachterij Storteboom heeft een aanvraag ingediend om de productie te verhogen van 160.000 naar 260.000 vleeskuikens per dag. Volgens Wij Putten is gebleken dat Storteboom hiervoor jaarlijks 650.000 kuub grondwater wil oppompen, in plaats van de huidige 440.000 kuub. ,,Daarmee pompt Storteboom in een jaar tijd net zoveel op als het Bosbad in twintig jaar”, zegt raadslid Van den Hoek van Wij Putten.

Volgens het college heeft Storteboom niet verzocht om meer grondwater te mogen oppompen. ,,Het onttrekken van grondwater wordt gereguleerd onder de Waterwet. Het Waterschap is bevoegd gezag en derhalve ook kundig. Wij zullen advies vragen aan het Waterschap over deze mogelijke plannen. De Provincie is bevoegd gezag voor industriële toepassingen, indien meer dan 150.000 kubieke meter per jaar wordt onttrokken. Deze casus wordt dus ook met hen afgestemd.”

HUISVESTING Wij Putten wilde ook weten waarom de gemeente nog geen overleg met Storteboom heeft gehad over de huisvesting van de extra 120 werknemers. Ook blijven er vragen over de plannen om tegenover het bedrijf op het terrein van Sligro 120 woningen te bouwen. ,,Komt die woningbouw als gevolg van de productie-uitbreiding geheel of gedeeltelijk in gevaar?”, vraagt Van den Hoek. ,,Productie-uitbreiding betekent ook meer verkeersbewegingen. Wij krijgen signalen dat het terrein nu al te klein is om de vrachtwagens te kunnen parkeren. Hoe moet dat als de productie met ruim zestig procent toeneemt?”

Het college onderschrijft het belang van goede huisvesting voor arbeidsmigranten. ,,Om dit op een goede wijze te regelen hebben wij de ‘Beleidsregels huisvesten arbeidsmigranten’ vastgesteld. Uit deze beleidsregels blijkt dat de huisvesting primair ligt bij de marktpartijen. Als gemeente zijn wij bereid te faciliteren wanneer bij een initiatief voldaan wordt aan de beleidsregels. In het kader van deze vergunningaanvraag hebben wij nog geen concrete plannen vernomen over de huisvesting van arbeidsmigranten.”

,,Bij de aanvraag om een Omgevingsvergunning is een geluidrapport gevoegd, waarin de vervoersbewegingen zijn meegenomen. Het bevoegd gezag beoordeelt dit rapport”, geeft het college aan. ,,Uitgangspunt is dat voor de woningen in de omgeving een goed woon- en leefklimaat geldt. Omdat de aanvraag op dit moment nog wordt beoordeeld, kan niet aangegeven worden welke gevolgen dit heeft op de woningbouwplannen. Of er nog ruimte beschikbaar is, hangt af van de benodigde ruimte van de activiteiten ten opzichte van de grenzen uit de wettelijke kaders. Op dit moment heeft het bedrijf een omgevingsvergunning. Op de milieuthema’s geluid en geur is geen ruimte voor forse uitbreiding van emissies.”

Tot slot wil de fractie van Wij Putten weten hoe het college in zijn algemeenheid aankijkt tegen productie-uitbreiding van dit bedrijf op deze locatie, zo dicht tegen het centrum aan. ,,Als blijkt dat het bedrijf voldoet aan al de vooraf vastgestelde wettelijke kaders, dan past dit bedrijf op deze locatie”, aldus het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie