Afbeelding
pixabay

Flink meer meldingen van verward gedrag tijdens coronacrisis Putten

31 oktober 2020 om 06:30 Overig

PUTTEN In Putten steeg het aantal meldingen van overlast van verwarde mensen het eerste half jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is in lijn met het landelijke beeld, want sinds de corona-uitbraak nam het aantal meldingen over mensen die verward gedrag vertonen een vlucht. 

In mei werd voor het eerst de grens van tienduizend meldingen per maand overschreden. In juni was dat al opgeklommen tot elfduizend meldingen. De meeste gemeenten tonen flinke stijgingspercentages en in Putten werden 58 meldingen gedaan, tegenover 37 vorig jaar. Dat is 56,8 procent meer.

LOCKDOWN Het aantal meldingen dat de politie krijgt over deze groep stijgt al jaren, maar sinds de ‘intelligente lockdown’ in maart tot in ieder geval juli is die trend in een stroomversnelling gekomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd namelijk bijna twintig procent meer overlast van verwarde personen gemeld dan in het eerste halfjaar van 2019. 

Volgens de politie kan die stijging deels verklaard worden doordat hun systemen iets zijn aangepast. Daardoor kunnen sinds medio maart ook minder ernstige meldingen in de cijfers worden meegenomen. Die leidden meestal niet tot politie-inzet. ,,We hebben zelf onderzocht welk deel van de stijging verklaard kan worden door die wijziging”, licht politiewoordvoerder Mireille Beentjes toe. ,,Dan blijkt dat er zonder die extra meldingen toch nog een stijging is van zes procent ten opzichte van een jaar eerder.” Dat onderzoek heeft zich alleen gericht op de landelijke cijfers. In de cijfers per gemeente worden daarom nog altijd alle meldingen meegenomen, ongeacht de ernst van die meldingen.

Dat percentage verschilt echter wel sterk van gemeente tot gemeente. Opvallend is dat eigenlijk alle omliggende gemeenten een flinke stijging laten zien, maar nergens zo groot als in Putten.

MIDDELGROOT In een aantal middelgrote steden lijkt de problematiek nog groter dan landelijk het geval is. In bijvoorbeeld Alkmaar (250.000 inwoners), Dordrecht (120.000) en Enschede (160.000) nam het aantal meldingen in het afgelopen halfjaar met meer dan de helft toe. In deze gemeenten kwamen in de eerste helft van dit jaar zo’n zes- tot achthonderd meldingen binnen over mensen die verward gedrag vertoonden. 

Van de grote steden valt Eindhoven op als een plek waar relatief veel overlast van mensen met verward gedrag wordt gemeld. Bovendien is ook hier sprake van een toename van bijna vijftig procent in de eerste helft van 2020.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie