Recreatiepark De Auherhaan gaat waarschijnlijk plaatsmaken voor bos en heide.
Recreatiepark De Auherhaan gaat waarschijnlijk plaatsmaken voor bos en heide. BDUmedia

Recreatiepark De Auerhaan terug naar 'natuur en wonen'

3 november 2020 om 15:48 Politiek

PUTTEN Wordt het terrein van recreatiepark De Auerhaan in de toekomst teruggegeven aan de natuur? De eigenaar van het park heeft een principeverzoek ingediend en het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven bereid te zijn om de bestemmingsplanwijziging voor De Auerhaan op te starten.

Ook wil het college een tijdelijke vergunning verlenen voor een tijdelijke tweede bedrijfswoning aan de Oude Garderenseweg 24A-18 gedurende de bestemmingsplanwijziging voor de periode van één jaar.

De initiatiefnemers hebben een principeverzoek ingediend voor het transformeren van recreatieterrein De Auerhaan naar ‘natuur en wonen’. Er is één bedrijfswoning aanwezig aan de voorzijde van het park, verder zijn er ongeveer negentien chalets op het park gelegen. De oppervlakte van het terrein is 6.000 vierkante meter. De eigenaar doet een beroep op het beleidskader ‘Recreatie’. Het perceel dient volledig gesaneerd te worden (boven- en ondergrond) en de realisatie van de nieuwe woning moet landschappelijk goed worden ingepast. De beheerderswoning wordt een reguliere woning.

GROENE VINGER De gemeenteraad heeft de omgeving waarin De Auerhaan is gelegen, aangemerkt als ‘groene vinger’. Wat betekent dat er in dit gebied bij een functieverandering wordt ingezet op nieuwe natuur. Deze ‘groene vingers’ hebben als doel Krachtighuizen tot een meer aantrekkelijk recreatief gebied te maken. Door toevoeging van groene zones wordt meer aangesloten bij het ‘Veluwegevoel’. De locatie van De Auerhaan is hiervoor geschikt, omdat ze is gelegen met de achterzijde aan het Veluwemassief. De hele oostzijde van het park grenst aan weilanden, waardoor er straks goed zicht is op de nieuwe invulling van bos en heide. Dit sluit ook weer goed aan op de bosrand van het Veluwemassief, zodat het een geheel gaat vormen. De eigenaren van het park hebben in hun principeverzoek aangegeven dit samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland te willen oppakken en invullen. Hiermee wordt voldaan aan een belangrijke voorwaarde om bij te dragen aan het opnieuw vormgeven van het gewenste recreatieve landschap in Krachtighuizen.

Volgens het college heeft het terrein een verouderde uitstraling en past het opruimen van een dergelijk recreatieterrein binnen het ingezette beleid. De eigenaar van het terrein zoekt al jaren naar een oplossing, om te stoppen met het bedrijf. ,,Sinds er een aantal jaren terug vanuit handhavingsacties ongewenst gebruik is beëindigd op het recreatieterrein, is de eigenaar zoekende naar een nieuwe invulling. Dit heeft geresulteerd in verschillende opties, zoals een zorglocatie of woningbouw. Nu de gemeenteraad afgelopen jaar het beleidskader ‘Recreatie’ heeft vastgesteld, is er richting gegeven aan het te voeren beleid op het gebied van stoppende recreatieterreinen. Dit heeft er voor de eigenaar toe geleid om te kiezen voor het instrument ‘functieverandering naar wonen’. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om het recreatieterrein op te ruimen en dit samen met familieleden aan te pakken. Uiteindelijk gaan een zoon en zijn gezin wonen in de nieuw toe te voegen woning. Zij gaan het traject begeleiden van het afbouwen van het park tot aan de sanering en realisatie van de nieuwe situatie (bos en heide)”, aldus het college.

De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor de vaststelling van dit bestemmingsplan. Pas als de raad een besluit heeft genomen, wordt de beantwoordingsbrief naar de eigenaren van De Auerhaan verzonden. Daarna kan het formele verzoek worden ingediend en de bestemmingsplanwijziging worden opgestart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie