Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt er aan de Arkemheenseweg een zonnepark van 2,5 hectare voor eigen gebruik.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt er aan de Arkemheenseweg een zonnepark van 2,5 hectare voor eigen gebruik. Waterschap Vallei en Veluwe

Komt er een zonnepark aan de Arkemheenseweg?

4 november 2020 om 10:00 Politiek

PUTTEN De gemeente heeft in april 2019 aan de samenleving gevraagd om met initiatieven te komen voor grootschalige energieopwekking, zoals een zonnepark aan de Arkemheenseweg.

Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt daar een zonnepark van 2,5 hectare voor eigen gebruik. Om dit project goed te kunnen uitvoeren, hebben de indieners dit in samenwerking met Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) uitgedacht. Volgens het college is de maatschappelijke meerwaarde van dit project te beperkt en blijkt er in de omgeving beperkt draagvlak voor zo’n park te zijn. Hierdoor vond het college dit project in eerste instantie minder geschikt voor een proef. De initiatiefnemers kregen de tijd om een verbeterd initiatiefplan in te dienen. En dat hebben ze gedaan.

Het verbeterde initiatiefplan werd door het college positief beoordeeld en daarna voorgelegd aan de commissie economie, bestuur en openbare ruimte. De commissieleden hebben dit voorjaar een aanbevelingen gedaan over de communicatie, participatie en planschade. Door de initiatiefnemers zijn de gevraagde documenten aangeleverd. Ze hebben het college weer om een reactie gevraagd.

BEZWAAR IGEV heeft het draagvlak en het communicatietraject onderzocht voor het initiatiefplan aan de Arkemheenseweg. Door persoonlijke interviews zijn de standpunten en meningen van de omwonenden over het plan duidelijk geworden. Vrijwel alle omwonenden geven aan bezwaar te hebben tegen de komst van het zonnepark. Daarmee is er naar de mening van het IGEV op dit moment geen draagvlak. 

Het voornaamste argument tegen het initiatief is de aantasting van het uitzicht. Hoewel een weids uitzicht kenmerkend is voor de omgeving, bestaat er echter in juridische zin geen ‘recht op uitzicht’. 

De initiatiefnemers hebben een gesprek gevoerd met Wout Wouters, bestuurslid van Putterzon. PutterZon en de initiatiefnemers hebben de intentie uitgesproken om een gezamenlijke deelname van 20 procent in het plan uit te werken. Dit is door Wouters bevestigd. Zo werken ze aan de gevraagde participatie. Onderzoeksbureau Thorbecke concludeert dat de voorgestane planologische wijziging in ‘meer en mindere mate leidt tot een enigszins negatieve wijziging van het karakter van het uitzicht en situeringswaarde’. 

TEGEMOETKOMING Naar het oordeel van deze adviseur is de tegemoetkoming in planschade in zijn totaliteit te waarderen op 46.225 euro. Deze onderzoeksresultaten hebben volgens de initiatiefnemers geen gevolg voor het voortzetten van het initiatief. Met bovenstaande bewijslast hebben initiatiefnemers invulling gegeven aan de gestelde voorwaarden. Het is nu aan het gemeentebestuur om af te wegen in hoeverre dit al dan niet als voldoende wordt beschouwd.

De vraag aan de commissie is nu om te beoordelen in hoeverre zij van mening is dat er aan de gestelde voorwaarden is voldaan en of het college een intentieovereenkomst kan sluiten met de initiatiefnemers. Of dat de commissie van oordeel is dat dit niet gewenst is. Op basis van de informatie van de commissie zal het college uiteindelijk een besluit nemen over het al of niet opstarten van een vervolgproces.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie