Stockfoto ter illustratie.
Stockfoto ter illustratie. fabersam (pixabay)

Meerderheid commissie EBOR ziet komst zonnepark Arkemheenseweg niet zitten

18 november 2020 om 07:33 Natuur en milieu

PUTTEN Als het aan de leden van de commissie economie, bestuur en openbare ruimte ligt, komt er geen zonnepark aan de Arkemheenseweg. Een meerderheid zag de komst van een dergelijk park niet zitten. Wij Putten en de ChristenUnie vonden dat de initiatiefnemers van het plan wel aan alle voorwaarden hadden voldaan en zagen daarom geen reden om het zonnepark af te wentelen.

De commissieleden van economie, bestuur en openbare ruimte (EBOR) spraken afgelopen maandag nogmaals over het initiatiefplan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, komt er een zonnepark van 2,5 hectare aan de Arkemheenseweg. Het plan was ingediend na een oproep vanuit de gemeente om met initiatieven te komen voor grootschalige energieopwekking. 

Volgens het college was de maatschappelijke meerwaarde van dit project in eerste instantie te beperkt. Ook was er beperkt draagvlak in de omgeving voor een dergelijk park. De initiatiefnemers hebben een verbeterd initiatiefplan ingediend en dat werd door het college positief beoordeeld. De commissieleden waren echter verdeeld over het verbeterde initiatiefplan en wilden aanvullende informatie met betrekking tot communicatie, participatie en planschade. De initiatiefnemers hebben de gevraagde documenten aangeleverd en daar bogen de leden van de commissie zich afgelopen maandag over. 

NIET ENTHOUSIAST ,,Voor dit plan hoeven we feitelijk alleen maar de kaders te toetsen op ruimtelijke afweging, duurzaamheid, communicatie en participatie”, aldus fractievoorzitter Jan van den Brink van de SGP. ,,Onze fractie is bepaald niet enthousiast over dit plan. Landschappelijk is het niet geweldig en het stukje communicatie blijkt een zwak punt onder dit plan te zijn. Ook gaat er een stukje landbouwgrond verloren en dat speelt voor ons ook mee. Het lijkt de SGP niet verstandig om met dit plan door te gaan.”

Herman Luitjes van Wij Putten denkt daar anders over. ,,We praten voor de derde keer over dit initiatief en het bleef hangen op de drie punten communicatie, participatie en planschade. Hier is aan gewerkt en dat voldoet aan de kaders. Wel roepen we het college op om alle negatieve zaken te beperken. In het beleidskader staat dat draagvlak een wens is. Daar is onderzoek naar gedaan en zeven van de dertien omwonenden waren niet enthousiast over het plan. Het hoofdbezwaar is de aantasting van het uitzicht en een aantal gezondheidsbezwaren. Die zijn volgens IGEV (Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe) beheersbaar. Dus als we toetsen aan de kaders, kan het plan gewoon door.”

SPELREGELS ,,Wij vinden dat de spelregels niet tussentijds gewijzigd moeten worden”, aldus Luitjes. ,,Stel dat de meerderheid van de commissie negatief zou adviseren, dan moeten we wel de vraag beantwoorden waar het dan wel in Putten zou kunnen. Want we hebben nog steeds de opdracht om in 2050 energieneutraal te zijn.” 

Lubbert van den Heuvel van de ChristenUnie is daarmee eens: ,,Wij moeten rechtvaardig zijn en consciëntieus. Daarnaast kunnen we inderdaad de spelregels tijdens het proces niet veranderen. We hebben het beleidskader vastgesteld met heldere voorwaarden en gevraagd om met initiatieven te komen. Er zijn plannen ontwikkeld en investeringen gedaan. Op basis van het voorliggende initiatiefplan en het beleidskader kunnen we niet anders doen dan het goedkeuren.”

Wim van de Koot van het CDA geeft aan dat zijn fractie al vanaf het begin geen voorstander van dit plan was. ,,Dit plan moet geen doorgang vinden. Het draagvlak in de buurt ontbreekt totaal en de impact van een dergelijk zonnepark pakt negatief uit. Draagvlak is geen keiharde eis, maar toch willen we dit niet doordrukken. Wat ons betreft houdt het voor dit initiatief hierop.” Ook Van Dam van Gemeentebelangen geeft aan: ,,Wij staan negatief tegenover dit initiatief. We zien onvoldoende draagvlak. Communicatie en draagvlak zijn voor ons erg belangrijk. Wij zien geen saamhorigheid in de buurt en zijn daarom niet overtuigd van dit plan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie