Afbeelding
Pixabay

Coronavirus ontdekt bij nertsenbedrijf in Putten

21 november 2020 om 08:10 Corona Coronavirus

PUTTEN Het aantal nertsenhouderijen waar het coronavirus is ontdekt, is opgelopen tot 70. Ook op een nertsenbedrijf in Putten bleek deze week een van de dieren besmet met het virus, melden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw. De dieren worden afgemaakt. Het bedrijf telt zo’n 3000 moederdieren.

In een Kamerbrief is te lezen dat de monsters afgelopen donderdag door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzocht zijn in het kader van de early warning (EW), waarvoor houders wekelijks kadavers van natuurlijk gestorven dieren in moeten sturen. 

Deze monsters zijn door de GD positief getest. Daarna heeft de NVWA nog monsters voor de officiële bevestiging afgenomen. Deze zijn vrijdag genomen en onderzocht. De testuitslag was hierbij volgens de Kamerbrief negatief. 

VERKLARING ,,Het is een aantal keer eerder voorgekomen dat de ingezonden kadavers van bedrijven in eerste instantie bij de EW positief testten en daarna bij de officiële monstername op het bedrijf, die de dag daarna plaatsvindt, niet. Deze bedrijven bleken later toch besmet te zijn met SARS-CoV-2”, aldus de Kamerbrief. ,,Een verklaring hiervoor is dat het bij de eerste officiële monstername nog een beginnende infectie betreft en nog weinig dieren besmet zijn. De kans om virus aan te tonen is groter bij gestorven dieren, die worden gebruikt bij de Early Warning, dan bij de officiële bemonstering, omdat bij afwezigheid van verschijnselen (bij een beginnende infectie) dan willekeurig dieren worden geselecteerd voor bemonstering, aangezien er op dat moment geen gestorven dieren meer aanwezig zijn.”

Op basis van de positieve uitslag en de eerdere ervaringen is daarom besloten het bedrijf te ruimen. ,,We achten het in de huidige situatie van belang om een virusbron in een nieuw gebied zo snel mogelijk te verwijderen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk. Er wordt nog uitgebreid traceringsonderzoek gedaan.”

Met het vorderen van de tijd groeide de hoop dat Putten de dans zou ontspringen. Dat is dus helaas niet het geval.

REACTIE Burgemeester Lambooij spreekt in een eerste reactie van een hard en naar bericht. ,,Putten telt een flink aantal nertsenbedrijven. Om die reden hebben wij de ontwikkelingen steeds nauwgezet gevolgd en contact gehouden met onze lokale ondernemers in deze sector. Met het vorderen van de tijd groeide de hoop dat Putten de dans zou ontspringen. Dat is dus helaas niet het geval.” 

De burgemeester heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de eigenaar en met zijn familie. Dit om hen een hart onder de riem te steken. ,,De familie runt het bedrijf al jaren met hart en ziel. Het is verschrikkelijk dat ze dit moeten meemaken”, aldus burgemeester Lambooij.

PELSSEIZOEN De nertsen op alle andere bedrijven waar corona is ontdekt, zijn ook afgemaakt. Op de overige 56 ‘schone’ houderijen worden vanwege het pelsseizoen momenteel de dieren al gedood en gevild. Daarvan staan 21 bedrijven inmiddels leeg.

Aan de omstreden nertsensector komt sowieso een einde. Mogelijk begin volgend jaar al, verwacht het kabinet. Nertsenhouders zouden in 2024 verplicht worden te stoppen, maar dat is vervroegd omdat de pelsdieren het coronavirus kunnen verspreiden. De houders krijgen daarvoor financiële compensatie, waarmee een bedrag van in totaal 150 miljoen euro mee is gemoeid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie