Mevrouw Van Bloemendaal heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.
Mevrouw Van Bloemendaal heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Jolette van Eijden

Boek met ‘verhaoltsjes’ van Dick van Bloemendaal verschenen

7 december 2020 om 10:33 Maatschappelijk

PUTTEN In slechts een klein gezelschap vond op 1 december bij museumboerderij De Mariahoeve de boekpresentatie plaats van ‘Waor of Niet Waor?’. Het is een verhalenbundel, geheel in het Puttens dialect geschreven door Dick van Bloemendaal, met illustraties van Gerrit Schut. De verhaaltjes verschenen sinds 2008 in De Graver, het kwartaalblad van het Puttens Historisch Genootschap (PHG). De weduwe van Dick van Bloemendaal nam, begeleid door hun dochter en zoon, het eerste exemplaar in ontvangst.

Jolette van Eijden

Dat het Puttens dialect niet alleen als spreektaal maar ook in geschreven vorm het waard is om te behouden, bewees jaren geleden al de uitgave van Putters Praoten (2003), het woordenboek van het Puttens dialect. Dit woordenboek inspireerde Dick van Bloemendaal om deze verhaaltjes in het Puttens dialect te gaan schrijven. Het zijn, zoals hij zelf schrijft, “hele kleine verhaoltsjes die soms warkeluk gebeurd bin en verhaoltsjes die ik uut m’n duum ‘ezeugen het. Veur julie een vraag, mar veur mien een weet, welke wel of niet waor bin.”

Bij hem thuis werd geen dialect gesproken, maar Dick is er wel mee opgegroeid. Hij heeft het vooral geleerd bij zijn grootouders op de boerderij.

EERBETOON Twee jaar geleden is Van Bloemendaal overleden, maar nog steeds verschijnen in De Graver verhaaltjes van hem die nog op de plank lagen. Om hem postuum te eren heeft het PHG nu deze verhaaltjes en enkele versjes in het Putters dialect gebundeld en in boekvorm uitgebracht. ,,Wij hebben jarenlang voor De Graver mogen putten uit zijn verzameling”, licht voorzitter van het PHG Gérard Hollanders toe. ,,Hij heeft ze geschreven omdat hij het Putters als een taal zag. Het zijn allemaal leuke en onderhoudende verhaaltjes in het Puttens dialect. Dat maakt het ook zo leuk om te lezen. Het is begrijpelijk, ook voor de mensen die het Putters nooit machtig zijn geweest. Het is een prachtig iets: het Puttens dialect in schrift.”

De redactie van De Graver stelde het samen en redigeerde het en Merit Roodbeen van Nabij Producties (Nijkerk) verzorgde de productie. Het bundeltje telt 128 bladzijden en is voor 9,95 euro te koop bij VVV Putten, Boekpunt en Bruna. Ook is het boekje te koop in museum De Tien Malen tijdens de openingstijden van de kerstexpositie (19 december tot 9 januari).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie