Afbeelding
Vincent Jannink

Gemeente Putten klaar voor organisatie Tweede Kamerverkiezingen

9 december 2020 om 09:00 Politiek

PUTTEN Omdat de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021, door de coronamaatregelen, een beetje anders zullen verlopen dan voorgaande jaren heeft de ChristenUnie hierover vragen aan het college gesteld. Zo wordt het mogelijk om vervroegd te stemmen. Hiervoor gaan een beperkt aantal stemlokalen al op maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag open. Ook kunnen kiezers van 70 jaar en ouder per brief hun stem uitbrengen.

,,Over ongeveer drie maanden vinden in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verwachting is dat de huidige Covid-pandemie dan nog steeds onder ons is en daarom willen we graag van het college weten welke voorbereidingen er worden getroffen om deze verkiezingen coronaproof te houden. Ook willen we weten in hoeverre het college per wijk alternatieve locaties voor stembureaus in beeld heeft. Kunt u de gemeenteraad hierover informeren?”, vraagt de ChristenUnie aan het college. 

Tijdens de raadsvergadering die afgelopen donderdag via zoom werd gehouden, beantwoordde burgemeester Lambooij de vragen. ,,Zoals u weet biedt de kieswet weinig speelruimte. We weten precies wat wel en wat niet mag. Bij de woonzorgcentra mag komend jaar niet gestemd worden en hetzelfde geldt voor scholen. Voor de komende verkiezingen hebben we daarom uitgezien naar een aantal andere opkomlocaties. We zijn erin geslaagd om voldoende alternatieve locaties te vinden. Dat geldt ook voor mensen die eerder willen gaan stemmen. Daarvoor hebben we ook andere locaties te gevonden. Daarnaast biedt de kieswet ook de mogelijkheid voor mensen boven de 70 jaar om per post te stemmen. De stand voor nu is dat we klaar zijn om de tweede Kamerverkiezingen te organiseren. Ik zeg met nadruk, voor nu, omdat ik niet weet of de minister nog met aanvullende eisen komt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie