Marinus van Malenstein overleden

23 december 2011 om 00:00 Nieuws

Putten verliest een markant en betekenisvol inwoner

In memoriam door dr. Aart Mosterd

PUTTEN - Op 19 december overleed in Verpleeghuis de Lichtenberg te Amersfoort Marinus van Malenstein op de zeer hoge leeftijd van 95 jaar.

Marinus was bij veel Puttenaren bekend en heeft veel voor de Puttense gemeenschap gedaan.

Hij werd in Putten geboren als zoon van slager Aart van Malenstein. In het gezin was hij de enige die verder ging leren. Hij werd onderwijzer, maar in die tijd was het nauwelijks mogelijk een baan in het onderwijs te krijgen. Uiteindelijk werd hij onderwijzer in Den Hulst bij Staphorst. In de oorlog moest hij onderduiken. Hij was verloofd met Gijsje (Gé) van Kernebeek. Bij de razzia in 1944 in Putten werden de vader en de twee broers van Gé weggevoerd. Alleen de jongste broer Wim keerde terug uit Duitsland, ziek en ernstig verzwakt. Marinus zat in het verzet, kreeg ook opdrachten voor na de bevrijding. Bij de bevrijding door de Canadezen zat hij op de eerste tank die Putten binnenreed. Zijn werkzaamheden na de oorlog als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten bevielen hem niet en hij stopte daar snel mee. In zijn laatste levensjaren kwamen de oorlogsherinneringen weer sterk bij hem boven.

Marinus werd hoofd van de Hervormde lagere school in Veenhuizerveld. Hij hield van de mensen in 't Veld zoals hij dat uitdrukte en van de kinderen. Heel vooruitstrevend was hij door toen al met de leerlingen de natuur in te trekken en hen zo praktijkgericht onderwijs te geven. Naast de school leidde hij in Veenhuizerveld ook de zondagsschool en de jongelingsvereniging.

Na een aantal jaren vertrok Marinus naar Nijkerk om daar directeur van de Christelijke Agrarische School te worden. De school had toen zestig leerlingen, maar door verbreding en modernisering van het onderwijsaanbod en door zijn enorme netwerkactiviteiten groeide de school tot zeshonderd leerlingen. Marinus bezocht en kende elk hoofd van de lagere school in Nijkerk en de verre omgeving. De school maakte deel uit van het landelijke CBTB onderwijs, maar daar maakte hij zich, gesteund door zijn lokale bestuur, weinig druk om. Hij kweekte planten op school en verkocht die. De opbrengst gebruikte hij weer voor de school, hoewel anderen vonden dat dit niet kon. Nu noemt men dit de derde geldstroom en sommige instituten drijven daarop.

Door zijn geweldige kennis van planten en van de natuur stond hij aan de wieg van de vereniging Groei en Bloei in Nijkerk. Hij was voorzitter en de vereniging kwam bijeen in zijn school. Nu zou men dat PR beleid noemen.

Ook politiek was Marinus in Nijkerk actief als voorzitter van het CDA. Hij was zeker geen voorzitter die alles wel goed vond, maar iemand met een heel eigen, goed gefundeerde mening.

Na zijn pensionering in 1980 gingen Marinus en Gé weer in Putten wonen, aan de Engweg, tegenover de huidige Pastorije bij Elim. Putten was hen nog niet vergeten en Marinus werd meteen gevraagd voorzitter van CDA Putten te worden. Dat heeft hij met verve gedaan.

In 1981 werd Marinus voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Nederlands Bijbel Genootschap als opvolger van dominee C. van Bart. Dit interkerkelijke werk had zijn hart. Bij zijn afscheid als voorzitter, hij was toen bijna 90 jaar, zei hij: ,,Troost is dat God Zelf zal blijven zorgen dat Zijn Woord vertaald, verspreid en gepredikt zal worden.'' Hij werd als voorzitter opgevolgd door zijn oud-leerling Tijs van den Brink.

Marinus van Malenstein was een kleine, gedreven man. Hij kende Putten als geen ander en sprak als dat uitkwam uitstekend het dialect. Marinus was zeer ontwikkeld en had een grote kennis op vele terreinen. Hij was lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eens zei hij: ,,Wanneer er een oud mens sterft verbrandt er een bibliotheek'' Dit geldt zeker ook voor hem.

Voorafgaande aan de begrafenis op de Nieuwe Begraafplaats aan de Engweg op 27 december werd er in de Oude Kerk in Putten een dienst van Woord en Gebed gehouden. Deze dienst werd geleid door zijn schoonzoon dominee L. Lamens.

Putten verliest in Marinus van Malenstein een markant en gelovig persoon die in zijn leven voor velen van grote betekenis is geweest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie