Priester Sint Lucasparochie uit functie

27 december 2011 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Pastoor Bert Sturkenboom van de regionale rooms-katholieke Sint Lucasparochie (onder meer Putten, Barneveld/Voorthuizen en Achterveld) is met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd ontheven van zijn bestuurlijke en pastorale taken.

Door Jan Kas

Aartsbisschop mgr. Wim Eijk heeft daartoe besloten nadat er bij het aartsbisdom Utrecht klachten waren binnengekomen over de pastoor. Het bisdom stelt een nader onderzoek in.

Over de aard van de klachten wordt niets bekendgemaakt. Zolang het onderzoek loopt onthouden bisdom en parochiebestuur zich van elk inhoudelijk oordeel en commentaar.

Bom

Bij het aartsbisdom hebben recent twee personen geklaagd over pastoor Sturkenboom, zegt woordvoerder mr. Hans Zuijdwijk, secretaris-generaal van het bisdom. Voor het bisdom waren de klachten ,,een donderslag bij heldere hemel'', aldus Zuijdwijk.

De maatregel van aartsbisschop Eijk is de parochianen zaterdag meegedeeld voor aanvang van de kerstnachtvieringen. ,,In deze tijd, met veel commotie rond de Rooms-Katholieke Kerk, is het van groot belang dat actuele gebeurtenissen die onze parochie aangaan zo snel mogelijk met alle parochianen gedeeld worden. Zelfs als dat minder prettige berichten betreft in deze mooie kersttijd'', aldus Astrid van Schaik uit Putten namens het parochiebestuur.

De mededeling is ,,ingeslagen als een bom'', meldt Van Schaik, die desgevraagd zegt dat ook het parochiebestuur niet weet waarop de klachten betrekking hebben. Sturkenboom, de enige in de parochie werkzame priester, zou voorgaan in de kerstnachtmis in Leusden, eerste kerstdag in Putten en tweede kerstdag in Barneveld. In alle drie vieringen was Wim Flapper uit Soest, salesiaan van Don Bosco, zijn vervanger. Vicaris Herman Woorts van het vicariaat Utrecht zal waarschijnlijk door het aartsbisdom voor de periode van het onderzoek als waarnemend pastoor worden benoemd, aldus woordvoerder Zuijdwijk. Het parochiebestuur kan verder een beroep blijven doen op enkele priesters die met emeritaat zijn.

Persoonlijke keuze

Tot de Sint Lucasparochie behoren de rooms-katholieke geloofsgemeenschappen in Barneveld/Voorthuizen, Achterveld, Leusden, Hoevelaken, Nijkerk, Putten en Ermelo. Pastoor Sturkenboom zal voor onbepaalde tijd buiten de parochie woonachtig zijn. Volgens het parochiebestuur is hem dat niet door het bisdom opgelegd, maar is dat een persoonlijke keuze van Sturkenboom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie