Nieuw samenwerkingsverband randmeergemeenten

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

PUTTEN/REGIO - De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet en Elburg gaan samenwerken. Daartoe hebben de portefeuillehouders en gemeentesecretarissen vanmiddag in het gemeente-huis van Ermelo een intentieverklaring ondertekend. De samenwerking betreft met name de bedrijfsvoeringstaken (zoals ICT, personeelszaken, financiën en facilitaire zaken). Maar ook uitbreiding naar een breder terrein is mogelijk, zoals nieuwe uitvoeringstaken op het gebied van de sociale wetgeving. Door intensivering van de samenwerking en bundeling van kennis en krachten verwachten de gemeenten de steeds complexer wordende taken ook in de toekomst goed te kunnen uitvoeren en zo de kwaliteit, continuïteit en efficiency van de bedrijfsvoering te borgen.

Dienstverlening vanuit bestaande gemeentehuizen blijft in stand

In de komende periode zal de uitgesproken intentie worden uitgewerkt in concrete plannen. Met deze samenwerking willen de gemeenten voorkomen dat de identiteit van gemeenten verloren gaat, bijvoorbeeld door toekomstige door het Rijk opgelegde fusies. Nu blijven de afzonderlijke gemeentehuizen bestaan en kunnen de burgers gewoon terecht bij hun eigen gemeente voor bijvoorbeeld de aangifte van geboorte, de aanvraag voor een paspoort of een rijbewijs. Voor de inwoners van de gemeenten verandert er niets. De dienstverlening vanuit de diverse gemeentehuizen blijft gewoon in stand.

Naam en logo

Voor het nieuwe samenwerkingsverband is een nieuwe naam en logo ontwikkeld. De naam is: Meerinzicht. Deze naam is op diverse manieren uit te spreken. Met de klemtoon op 'inzicht' wordt bedoeld dat de gemeenten samen gaan werken aan meer inzicht en visie voor het samenwerken op bedrijfsvoeringstaken. Dit met als gezamenlijk doel het verbeteren van de kwaliteit, continuïteit en kostenbeheersing. Ook kun je het uitspreken als 'Méér in zicht', uit te leggen als een ruimer blikveld op de ontwikkeling van de noodzakelijke samenwerking op diverse terreinen. Ook verwijst het logo naar de geografische ligging langs het Veluwerandmeer. Naam en logo zijn ontwikkeld door het bureau Denk Creatief uit Nunspeet.

Bedrijfsplan

Nu de intentieverklaring is ondertekend kan Meerinzicht aan de slag gaan met het opstellen van een bedrijfsplan. Programmamanager Stan van der Laar heeft de taak om in dit bedrijfsplan aan te geven hoe de gemeenten nu precies gaan samenwerken, welke taken zij overhevelen naar Meerinzicht en tot welke financiële verandering dit leidt, op de korte en lange termijn. Hierna zullen de gemeentebesturen het businessplan bespreken en vaststellen. Het is de verwachting dat dit medio 2012 het geval is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie