Pastoor Sturkenboom beschuldigd van misbruik

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD/ACHTERVELD/ERMELO - Pastoor Bert Sturkenboom van de regionale rooms-katholieke Sint Lucasparochie (onder meer Barneveld/Voorthuizen en Achterveld) is door twee personen beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren '70 en '80. Dat heeft secretaris-generaal mr. Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom Utrecht bevestigd.

Het aartsbisdom onthief de pastoor vorige week met onmiddellijke ingang van al zijn pastorale en bestuurlijke taken, nadat het dinsdag was geïnformeerd over de klachten en er woensdag met de pastoor daarover was gesproken. Sturkenboom is sindsdien ondergedoken op een geheim adres buiten de parochie.

Zuijdwijk zei eerder tegenover de Barneveldse Krant desgevraagd wel dat er ,,via de Lucasparochie'' van twee personen klachten over de pastoor waren binnengekomen, maar wilde toen volgens de regels van het kerkelijk wetboek voor het stadium van vooronderzoek niet bevestigen dat het om misbruik ging. Nu één van de klagers zelf de publiciteit heeft gezocht, ,,doen wij er verstandig aan te erkennen dat er inderdaad sprake is van twee klachten over seksueel misbruik'', aldus Zuijdwijk. Het bisdom heeft bij de politie melding gemaakt van de klachten.

Het vooronderzoek zal ,,nog een aantal weken, misschien een maand of twee'' duren. ,,Zorgvuldigheid vraagt nu eenmaal tijd.'' De misbruikgevallen zouden zich in de jaren '70 en '80 hebben voorgedaan in een parochie in de provincie Utrecht, waar Sturkenboom toen werkzaam was.

Bestuurslid Astrid van Schaik van de Lucasparochie heeft haar functie neergelegd. Zij was het niet eens met de gang van zaken rond het door het aartsbisdom Utrecht op non-actief stellen van pastoor Sturkenboom. Van Schaik is als bestuurslid verantwoordelijk voor communicatie. Als woordvoerder van het parochiebestuur zei Van Schaik dinsdag desgevraagd dat het bestuur niet weet waarvan Sturkenboom beschuldigd zou zijn. Zuijdwijk noemt dat vandaag in een reactie tegenover de Barneveldse Krant in een reactie ,,merkwaardig'' omdat de klachten de bisdomstaf ,,via de parochie hebben bereikt''. Astrid van Schaik is niet voor nadere toelichting bereikbaar. ,,Volgens mij is mijn moeder niet meer werkzaam voor de parochie'', meldt een zoon die de telefoon opneemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie