Meldingen pastoor Sturkenboom vaak anoniem

30 december 2011 om 00:00 Nieuws

PUTTEN/DRIEBERGEN - Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik kan nog weinig met de meldingen over pastoor Bert Sturkenboom. Omdat de klagers hun naam niet bekend maken, is hun verklaring niet bruikbaar.

Een verklaring is volgens KLOKK nodig als steunbewijs voor andere mensen die een klacht indienen over het vermeende misbruik door de pastoor. Dat maakt het makkelijker om de klacht erkend te krijgen, zegt woordvoerder Guido Klabbers.

In de jaren tachtig zou de geestelijke diverse kinderen in Parochie Sint Petrus Banden in Driebergen seksueel misbruikt hebben. De zaak kwam aan het licht toen zijn huidige parochie in Gelderland bekend maakte dat Sturkenboom met onmiddellijke ingang van al zijn taken is ontheven.

Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik is een onafhankelijke stichting, waarin groepen slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk zijn verenigd.

Pastoor Bert Sturkenboom is de tweede geestelijke die geschorst is bij de St. Lucasparochie. Het aartsbisdom in Utrecht schorste eerder al pastor Albert Rubrech in Putten. Net als Sturkenboom is Rubrech in verband gebracht met seksueel misbruik.

Tegen de wil van het bisdom en op voorspraak van Sturkenboom bleef Rubrech af en toe aan het werk. Daarna werd hij geschorst. Sturkenboom is op non-actief gezet, omdat hij in de jaren in Driebergen kinderen misbruikt zou hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie