Archieffoto Puttense weekmarkt.
Archieffoto Puttense weekmarkt. Fokko Everts

Putten beperkt weekmarkt; nog geen besluit carbidschieten

15 december 2020 om 11:57 Corona

PUTTEN Op de weekmarkt in Putten zijn tot en met 19 januari alleen nog kramen welkom die voorzien in een eerste levensbehoefte, zoals groenten en fruit. Over het wel of niet toestaan van carbidschieten en vreugdevuren op oudejaarsdag wordt later deze week een besluit genomen. 

Dat meldt burgemeester Henk Lambooij. Hij typeert het besluit van de regering om Nederland tenminste tot en met dinsdag 19 januari voor een belangrijk deel ‘op slot’ te doen als ,,hard, maar noodzakelijk’’.

MARKT De burgemeester heeft maandagavond direct na de toespraak van premier Mark Rutte op regionaal en lokaal niveau overleg gevoerd over de specifieke consequenties van de lockdown voor Putten. Eén van die consequenties is een beperkte weekmarkt op woensdag, met alleen kramen die voorzien in een eerste levensbehoefte. ,,Wat voor de winkels geldt, dat geldt ook voor de markt”, geeft Lambooij aan.
De marktkramen blijven verdeeld over de twee bestaande locaties: het parkeerterrein aan de Brinkstraat (achterzijde gemeentehuis) en de parkeerplaats van de Nieuwe Kerk. Dit om bezoekers zoveel mogelijk te spreiden en daarmee de kans op een coronabesmetting te verkleinen.

CARBID Over het carbidschieten en het ontsteken van vreugdevuren, in Putten een traditie op oudejaarsdag, neemt de burgemeester later deze week een besluit, zegt hij dinsdag rond het middaguur. ,,Hierover ga ik met de regiogemeenten in overleg. Het streven is om hier één lijn in te trekken. Er komt snel duidelijkheid over.’’ Eerder besloten Ermelo en Harderwijk, waarmee Putten op het gebied van veiligheid samenwerkt, om carbidschieten en vreugdevuren toe te staan vanaf oudejaarsdag 10.00 uur tot en met nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Lambooij heeft begrip voor de harde lockdown. ,,Ook in Putten gaat het verkeerde kant op met de besmettingscijfers. De maatregelen die tot maandag golden, sorteerden onvoldoende effect. Dat maakt een verder ingrijpen helaas noodzakelijk.”

IMPACT De burgemeester onderkent de impact van het besluit. ,,Dit is een hard besluit dat velen raakt. Ik denk aan onze middenstanders. De afgelopen maanden hebben ze er echt alles aan gedaan om het winkelen in Putten zo veilig mogelijk te maken. Dat geldt ook voor de horecaondernemers die de deuren al eerder moesten sluiten. Ik wens hen alle sterkte toe”. 

Ook de hernieuwde sluiting van de scholen is ingrijpend, erkent Lambooij. ,,Niet alleen voor de ouderen en kwetsbaren zijn het zware tijden, maar zeker ook voor onze jongeren. Een dagje niet naar school is wellicht nog leuk. Anders wordt dat als je vijf weken moet thuiszitten.”

VEERKRACHT ,,Onze veerkracht wordt opnieuw getest’’, vervolgt de burgemeester. ,,Met de komst van een vaccin gloort er licht aan de horizon, maar het is nog wel even flink doorbijten. Dat besef ik mij ten volle. Belangrijk daarbij is om oog te houden voor elkaar en vooral om te zien naar mensen die het moeilijk hebben. Wij komen hier doorheen. Met elkaar. En voor elkaar.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie