Theo Timmerman verdient ticket voor Wereldbekerfinale vierspannen

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Theo Timmerman heeft met zijn tweede plaats achter de Australische topfavoriet Boyd Exell in Londen Olympia zijn ticket voor de Wereldbekerfinale zeker gesteld. Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde nipt achter Timmerman op de derde plaats. De Ronde staat met nog één wedstrijd te gaan momenteel op de zesde plaats in het klassement.

Boyd Exell reed met een wild card en maakte daardoor geen aanspraak op Wereldbekerpunten, zodat de volle 10 punten voor de winnaar werden doorgeschoven naar Timmerman. Het gouden teamlid van het WK in Riesenbeck had deze punten hard nodig om zijn ticket voor de finale in Bordeaux op 8 en 9 februari 2013 zeker te stellen.

,,Londen Olympia was mijn laatste kans om punten te verdienen,'' vertelt een blije Timmerman. ''Dit span paarden is een super span en ik probeer steeds om dichterbij Boyd Exell te komen. Zoals het er nu naar uitziet, mogen we naar Bordeaux en daar ben ik heel blij mee.''

Timmerman had zich samen met De Ronde en Exell gekwalificeerd voor de winning round in de met enthousiaste toeschouwers gevulde Olympiahal. Timmerman moest als eerste van start en besloot er vol voor te gaan. De Putttenaar wist precies waar hij nog wat tijd kon winnen en reed met name de marathonhindernissen fanatieker aan. Helaas liep hij vijf strafseconden op toen het voorzweng van zijn rijtuig er een balletje aftikte: ,,Dat was echt balen, maar ik heb al een nieuwe koets besteld, dus dit soort fouten kan ik in het vervolg voorkomen,'' licht Timmerman toe.

Het parcours van de Nederlandse WK-parcoursbouwer Johan Jacobs beviel de menners goed: ,,Het was een heel mooi parcours dat was aangepast aan de kleine ring. We hadden maar negen hindernissen, maar het parcours had een hoge moeilijkheidsgraad, met name de marathonhindernissen waren niet makkelijk,'' vertelt Koos de Ronde.

Koos de Ronde moest als tweede van start nadat hij de eerste manche snel en foutloos had afgelegd. Ook De Ronde wist waar hij nog wat seconden kon winnen en ging voortvarend van start. Nadat hij er na de brug een balletje aftikte steeg de spanning in de Olympiahal. Helaas viel hetzelfde balletje opnieuw toen De Ronde de brug weer overkwam en eindigde hij net achter zijn teamgenoot op de derde plaats. Koos de Ronde start volgende week met een wild card op de Wereldbekerwedstrijd in het Belgische Mechelen, maar krijgt daar dus geen punten. Zijn laatste kans voor Wereldbekerpunten is op de wedstrijd in het Duitse Leipzig op 20 januari 2013.

De Ronde staat momenteel zesde in het tussenklassement en zal in Leipzig hoog moeten eindigen om zijn ticket voor de finale zeker te stellen. De beste zes menners van de stand na Leipzig komen in aanmerking voor een finaleplaats.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in Mechelen, België, op 29 en 30 december. Koos de Ronde en IJsbrand Chardon (Schipluiden) komen er voor Nederland aan de start.