Column Seibels: The day after...

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

Op de 12e zijn we niet verlicht en op de 21e is de aarde niet vergaan en zoals beloofd, ben ik er weer. Hoera! Zelfs die vreselijke kerst hebben we achter de rug, dus nu kunnen we vrolijk verder gaan met ons leven, althans als er nog van enig leven bij u sprake is na het eerste deel van de hectische decembermaand.

U bent waarschijnlijk opgeveerd bij de opmerking in de vorige alinea 'vreselijke kerst' en ik ga u proberen uit te leggen waarom de kerst zo vreselijk is. Pak er een goed glas wijn bij of beter nog...twee of drie. Want, de manier waarop wij tegenwoordig kerstfeest vieren, valt bij mij onder de kop 'massahysterie'.

Kerst is voedsel voor psychiaters, neurologen, psychologen, andragogen en alle andere gogen of logen die hier niet genoemd zijn. De jaarlijkse massahysterie heeft weer eens toegeslagen. 'Kerstgedachte'... Het zou wat. Ik zal -zoals altijd- eerlijk tegenover u zijn. Ik vind het zogenaamde kerstfeest, juist door die vercommercialiseerde kerstgedachte, het meest verschrikkelijke feest dat er is omdat iedereen zich overgeeft aan een vorm van schizofrenie, een ernstige vorm van een neurose.

Het gedoe begint ergens in november gestalte te krijgen. Je kunt geen winkel binnenlopen of de kerstliedjes dringen ongevraagd je oren binnen. Een kleurrijke kribbe met tinnef wordt vergezeld van het lied 'In Bethlehem's stal...' En of de duvel ermee speelt, op het moment dat je een bloemetje staat uit te zoeken, klinkt het plotseling 'Er is een roos ontsprongen'. Het zijn deze dingen die me een dualistisch gevoel geven. Aan de ene kant het gevoel van berusting, want het enige dat je kunt doen is wegblijven uit de commercie, maar dan hebben je sociale contacten vreselijk te lijden omdat er geen geschenkje volgt. Het andere gevoel is een gevoel van boosheid: 'Wat is dit alles voor kul!'

Wekenlang wordt er nagedacht over wat er op tafel moet komen: kalkoen, konijn, reerug, wild zwijn. December schijnt de maand bij uitstek te zijn om iets te eten wat normaal niet op je boodschappenlijstje staat. We hebben al een eeuwigheid ijskasten, maar niemand denkt eraan om dat schnitzeltje van een zwijn in juni op te peuzelen. Hoe komt dat toch? Omdat we gebrainwashed zijn, door de commercie! En de brave slaven daarvan -zoals wij allen zijn-, worden door het kerstmanagement ineens zachtmoedig gemaakt. We sturen ineens een kaartje naar mensen die we nauwelijks kennen, of naar mensen die we wel kennen, maar die in ons leven geen of nauwelijks een positieve, of anders gezegd, commerciële rol spelen. Of we doen als Wij Putten: rondgaan in horecagelegenheden om te vernemen wie een kaartje moet krijgen: 'De beste wensen van Jan Slokop...aangeboden door Wij Putten'.

'Komt allen tezamen', vooral in de Mediamarkten, shoppingmalls en bij andere neringdoenden en bekijk daar hoe 'het kindeke in de kou leit'. En als we dan van het ene verkooppunt naar het andere lopen dan zingen we 'Wij komen tezamen onder het sterrenblinken' en dat 'Midden in de winternacht'. En uit de luidsprekers horen we 'Hoor de engelen zingen', vertolkt door deze of gene smartlappenbraker.

Wie nog weet waarom we kerstfeest vieren, wil het woord kerstfeest niet eens meer in de mond nemen. Noem het voor mijn part 'midwinterfeest'. Dat doet namelijk meer recht aan de decemberroes. Ik wens u ondanks alles een goede jaarwisseling, de eerstvolgende knieval voor de commercie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie