Omroep Gelderland komt het documentaire 'Het Oude Huis'

28 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/REGIO - Omroep Gelderland gaat woensdag 2 en donderdag 3 januari de tweedelige documentaire 'Het Oude Huis' uitzenden. Deze documentaire van Olaf Koelewijn gaat over een monumentale woning, een voormalige pastorie uit Nijkerk, waarin oud-bewoners nog eenmaal terugkeren en hun persoonlijke verhaal vertellen dat ze in het huis beleefd hebben.

Achtergrond

Jacquelien de Jong en Henk Claasen zijn de huidige bewoners. Een aantal jaren geleden hebben zij het huis gekocht en grondig gerestaureerd. Toen het af was, hielden ze 'open huis' voor de oud-bewoners. Meer dan 25 adressen van gezinnen, echtparen en alleenstaanden hebben zij kunnen achterhalen. Ze kregen bijzondere verhalen te horen. Henk en Jacquelien willen de verhalen van deze oud-bewoners samenbrengen in een boek. Het schrijven van dit boek lijkt echter hun laatste gezamenlijke project te worden. Henk kreeg zes jaar geleden te horen dat hij de zeldzame spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) heeft. Deze ziekte tast alle spieren aan, waardoor bewegen uiteindelijk onmogelijk wordt en hij eraan zal overlijden. De documentaire combineert het verhaal van de huidige bewoners met de verhalen van de oud-bewoners.

Visie op het onderwerp

In de documentaire 'Het Oude Huis' worden wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis nauw met elkaar verweven. De documentaire zal laten zien dat grote gebeurtenissen zich weerspiegelen in de levens van individuen. Met het huis als waarnemer van persoonlijke ervaringen wordt een bijzondere invalshoek gekozen. Via individuele herinneringen komt de abstracte geschiedenis tot leven.

Wat opvalt is dat mensen die hier in de provincie wonen, in een toch besloten gemeenschap, wel degelijk deel uitmaken van de wereldgeschiedenis, en wel degelijk deel uitmaken van de eigentijdse cultuur. De Tweede Wereldoorlog gaat niet aan dit huis voorbij. Het huis wordt beschoten, de mensen schuilen in de kelder, alle ramen gaan eruit.

De dominee en zijn gezin maken van dichtbij mee dat mensen moeten vluchten, gegijzeld worden en dat huizen tot puin worden geschoten. De gezinsleden vertellen over de vluchtelingen uit Arnhem die zij hier opvingen.

Na de oorlog komt een domineesgezin uit Batavia, Nederlands Indië, in de pastorie wonen. Een kleine jongen die het jappenkamp heeft overleefd, heeft het hier maar wat moeilijk. Hij wordt uitgelachen om zijn rood geruite jas die hij onderweg, in Egypte, van het Rode Kruis heeft gekregen, jongens lopen niet in een rode jas. En als je dan ook nog met een raar accent praat, lig je er hier al gauw uit. Aangrijpende verhalen van toen, die ook nu van toepassing kunnen zijn.

Ook is er het verhaal van Rijkje Blokhuis. Een zelfbewuste, welvarende, alleenstaande vrouw die in 1881 een kast van een huis laat bouwen. Die initiatieven neemt en interessante keuzes maakt. Ze laat haar woning en een deel van haar bezittingen na aan de Gereformeerde Kerk, waarmee ze een flinke invloed uitoefent op het voortbestaan van deze kerkgemeenschap.

Deel 1 van de documentaire is te zien op woensdag 2 januari en deel 2 op donderdag 3 januari. De eerste uitzending is rond 18:20 uur, waarna de uitzending elk uur wordt herhaald.

De trailer van de documentaire is te zien op www.olafkoelewijn.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie