Jong geleerd..!

29 december 2012 om 00:00 Nieuws

ELSPEET - Het is eerste Kerstdag. Stil is het buiten, heel stil..! En het is groen buiten, heel groen..! Nee, een wit pak sneeuw, is er niet gevallen. We beleven een groene Kerst dit jaar. Maar regenen doet het wel, heel hard zelfs! De hele morgen heeft het al geplensd van de regen, zodat de straten hier en daar reeds blank staan. Ook om de schaapskooi heen, hebben zich grote plassen gevormd, waarin de oude, statige eikenbomen, zich trots en waardig weerspiegelen..!

door Christien Mouw

In de schaapskooi echter, is het helemaal niet stil..!

Integendeel..! Daarin hoor je de moederschapen luid blaten, die om hun lammeren roepen. En je hoort de lammeren mekkeren, die op zoek zijn naar hun moeders. Ieder moment kan er weer een lammetje geboren worden. Om en bij Kerstfeest, zo was de verwachting, zouden we de grootste piek beleven. En dat is uitgekomen..!

Vandaag, we schrijven 25 december 2012, mogen we ons 98 lammeren rijk weten. Wat een wonder toch..! We hebben dan ook reden tot grote dankbaarheid..!

Reinder Koetsier is een van de Elspeter jongens, die in deze periode van het jaar, graag zijn handen uit de mouwen wil steken, om daar, waar het kan, de herders een helpende hand te bieden. Zijn vriendjes, Maurits Davelaar en Jacob-Jan Kaashoek kun je er ook regelmatig aantreffen. Iedere zaterdag zijn ze trouw te vinden in de schaapskooi. Op deze manier helpen ze Gartman met elkaar, de ruiven vol met kuilvoer te vullen, de waterbakken te verversen, en vers stro uit te strooien. Blij is Gartman met deze jongens, en niet zo'n beetje ook..!

Vanmiddag bevindt Reinder Koetsier zich even alleen in de schaapskooi. Het zal tegen vieren gelopen hebben. Het merendeel van de schapen ligt tevreden en rustig te herkauwen in het verse stro, terwijl ze hun lammeren aan hun zijde gevleid hebben liggen. En juist op dat moment, krijgt een schaap het op haar heupen. Voor haar is het moment aangebroken, waarop ze haar lam wil gaan werpen. Reinder merkt het op, en bedenkt zich geen moment, als hij ziet dat het kleine zwarte kopje van het nog ongeboren lam, reeds naar buiten komt. Hij stroopt zijn mouwen op, en gaat aan de slag. Op vaardige wijze helpt hij het lam geboren worden…!

Als ik de schaapskooi binnen kom lopen, zegt hij vol trots: 'Christien, ik heb d'r een lam vanaf geholpen..! Een best lam, Christien. Heel apart..! Ik zag het koppie naar buiten komen, en ik dacht: dat lam moet eraf..!! Ik heb 'm ook al laten drinken, bij z'n moeder. Het lam heeft echt zat gehad. Dat moederschaap heeft melk genoeg!' Onderwijl sleept hij met volle overtuiging het moederschaap een kraamhok in, en toont hij mij het lam, dat hij er net af geholpen heeft. Vol enthousiasme vervolgt hij: 'Het is een mooie zwartkop, en nog een ooitje ook, dus die mag blijven..! Wat een knoepert, he…?!'

Boven de halve staldeur van de schaapskooi uit, kijken enkele Elspeetse families aandachtig toe. Ze houden een paar kleine jongens in hun armen vast, die ze laten leunen op de rand van de staldeur. Zo kunnen deze kleintjes ook mooi in de schaapskooi kijken, naar alles wat daarin gebeurt en te zien is. Drie paar nieuwsgierige oogjes kijken vol verwondering en bewondering, naar al dat kleine jonge spul, dat daar vrolijk rond huppelt en mekkert in het knisperende, goudgele stro..!

'Reinder, zal ik jou eens wat leren. Iets dat ik weer van Cos Mouw heb geleerd, en dat Cos eerder weer van de oude schaapherder Willem Mouw heeft geleerd…?!'

Reinder kijkt me vragend aan. 'Wel, als er een schaap afgelammerd heeft, is het verstandig, om eerst even bij dat schaap de beide spenen door te trekken. Ook al zie je dat het lam zelf al gaat drinken, en alles zo op het eerste gezicht goed lijkt te zijn. Pak maar even een bekertje, en doe dat zelf gelijk ook maar even voor.' Reinder haalt een bekertje op, en neemt een flesje mee. Nu trekt hij op professionele wijze de beide spenen van het moederschaap door, dat dit geduldig toelaat. 'Kijk Reinder', leg ik hem vervolgens uit: 'Nu weet je voor jezelf twee belangrijke dingen zeker. In de eerste plaats weet je dat de beide spenen van het moederschaap goed in orde zijn, en in de tweede plaats weet je zeker dat het pas geboren lammetje een half flesje biest naar binnen heeft gekregen.'

Op dat moment verschijnt Cos om de hoek van de schaapskooi. Reinder loopt naar Cos toe, en roept met opgetogen stem: 'Cos, ik heb d'r eigen net een best lam vanaf geholpen..!'

Waarderend kijkt Cos hem aan, terwijl hij met zijn hoofd knikt, en zegt: 'Zo, zo…je bent heel wat mans, Reinder..!'

Eerste Kerstdag…! Voor het eerst in zijn leven, heeft Reinder een lam geboren helpen worden….Zou het bekende spreekwoord 'Jong geleerd, is oud gedaan', wellicht ook eens voor hem opgaan…? Hoe dan ook, voor Reinder Koetsier, 14 lentes jong, zal dit vast en zeker, een onvergetelijk Kersfeest zijn, en blijven…!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie