Column Seibels: Hangjongeren

28 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Mr. Frank Visser is op zijn wenken bediend en kon na een bezoek aan de Vanenburg met een koffer vol problemen huiswaarts keren. Visser blij, de AKN blij en Putten blij want Putten staat weer op de kaart. Een win-win-situatie noemen we zoiets.

Echter... het ene probleem is nog niet opgelost of het andere dient zich al weer aan. Visser had beter nog even kunnen blijven, want het zijn nu de hangjongeren die in het vizier van de lokale problemen-telescoop opdoemen.

Het probleem schijnt van buitensporig formaat te zijn. De rapen zijn inmiddels zo gaar dat omwonenden van de Groene Scheg er serieus over nadenken een burgerwacht in het leven te roepen, want de buurtbewoners zijn het gedrag van de jongelui spuugzat.

Ik woon inmiddels al twaalf jaar niet meer aan de Groene Scheg maar ik begrijp dat er sindsdien niet veel veranderd is. Ook toen hingen de jongelui rond in het struweel van de Groene Scheg. En ik moet eerlijk bekennen dat als ik jong zou zijn ik ook dolgraag in de groene oase van Putten zou rondhangen. Geen directe controle op het aantal flesjes bier dat gedronken wordt, de volumeknop van de soundblaster op volle hoogte en heel af en toe met een mooi meisje de struiken in... Wat kan het leven van een jong mens toch leuk zijn, ware het niet dat de buurtbewoners in het geheel niet cool zijn.

Niemand dacht er toentertijd over om een burgerwacht in te stellen, hoewel het gedrag van Puttens hoop in bange dagen ook toen dikwijls niet te harden was. Mijn buurman was het eens zo zat, dat hij een raddraaier in de kraag vatte en hem een welgemikte schop onder de kont verkocht. Au, dat deed zeer en het hielp warempel enige tijd.

Gelukkig hebben de buurtbewoners een lijst van aanpak geproduceerd en aan Puttens bestuurderen overhandigd. Wel, daar zal vast wel iets tussen zitten dat enig soelaas biedt, althans dat hoop ik. Maar eerlijk gezegd verwacht ik er niet al te veel van. Het gedrag van jongelui is als dat van wespen. Ze kunnen hinderlijk zijn, maar als je ze gaat bestrijden worden ze bijzonder vervelend.

Een probleem is het. Dat neem ik meteen aan. Maar indachtig het spreekwoord dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, ben ik voor een strafrechtelijke expeditie. Vindt het zitvlees en het te treffen vlak is gevonden. Natuurlijk bedoel ik een en ander figuurlijk natuurlijk, want ik heb geen zin in ingezonden brieven dat Kas een agressieveling is.

Wat me wel merkwaardig is overgekomen, is dat in het artikel in De Puttenaer 'Burgerwacht bij Groene Scheg' in de derde alinea een voor mij onlogisch verband lijkt te worden gelegd tussen de hangjongeren en de toename van het aantal inbraken. CDA'er Olthuis pleit voor meer camera's in het centrum van ons dorp. In het centrum? Ik dacht dat de hangjongeren in de Groene Scheg rondhingen. Camera's in de Groene Scheg zouden misschien wat kunnen opleveren, maar dan wel van een kwaliteit die vandalen-zeker is.

Burgemeester Lambooij heeft vastgesteld dat de overlast bij de uitgaanscentra behoorlijk teruggedrongen is. Hé, is hier sprake van een probleemverschuiving? Van de kroeg naar het park?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie