Ingezonden: Moet Putten toch meedoen aan Meerinzicht?

2 februari 2013 om 00:00 Nieuws

In een openbare werkbijeenkomst voor raads- en commissieleden stond 29 januari j.l. de vraag centraal of Putten al dan niet de samenwerking met andere gemeenten van de Noordwest Veluwe moet zoeken. In het bijzonder was de vraag aan de orde of Putten wellicht moet terugkomen op het in juni 2012 genomen besluit om af te haken bij Meerinzicht, het samenwerkingsproject van een aantal naburige gemeenten.

De reden om de discussie over de deelname opnieuw te starten, was de bestaande onvrede bij een aantal politieke partijen (in deze gesteund door B&W) met het destijds genomen besluit. De overgebleven gemeenten zijn doorgegaan met hun voorbereidingen en het bedrijfsplan van Meerinzicht is inmiddels gereed. Gevreesd wordt dat Putten kansen gaat missen.

Om een goed verloop van de bijeenkomst te garanderen, had B&W gezorgd voor een ervaren externe voorzitter. Opvallend was het dat deze wel erg richting de door B&W gewenste uitkomst leek te sturen: hij kreeg er een standje voor van één van de raadsleden.

De bijeenkomst leverde de nodige discussie op. Gesteld werd o.a. dat het voor gemeenten noodzaak is om in de toekomst doelmatiger te gaan werken. Er komen vanuit de rijksoverheid nieuwe taken op de gemeenten af. En voor die taken is minder geld beschikbaar dan vroeger. Om de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger te garanderen, is samenwerking met andere gemeenten (en daarmee het behalen van schaalvoordelen) belangrijk.

Door anderen werd erop gewezen dat het nog niet duidelijk is op welke gebieden behoefte is aan samenwerking en dat maar moet worden afgewacht of samenwerking inderdaad kostenbesparingen oplevert.

Het standpunt van D66-Putten houdt in dat Putten zich niet moet isoleren. Samenwerking met andere gemeenten biedt kansen om doelmatiger te werken. Dat is winst in een tijd van krimpende budgetten. Het zal de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komen. Samenwerking is geen bedreiging maar juist een kans. Gemeenten die samenwerken, zullen door de landelijke overheid ook minder snel worden samengevoegd.

Putten moet de samenwerking met andere gemeenten van de Noordwest Veluwe dus niet afhouden maar juist opzoeken. Maar dat moet dan wel een samenwerking zijn in een vorm waarbij Putten zijn bestuurlijke autonomie en zijn eigen identiteit behoudt en de toegankelijkheid en de kwaliteit van de dienstverlening zijn gegarandeerd.

Meerinzicht richt zich op samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering. Bedreigingen zijn er niet, kansen des te meer. Putten moet zijn koudwatervrees laten varen en weer gaan aanhaken bij het samenwerkingsproject met de buurgemeenten!

René Roelofs, D66-Putten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie