Regen over goede en slechte mensen...

7 november 2007 om 00:00 Nieuws

Dat nieuwe seizoen begint ongekend droog: van 22 maart tot 7 mei regent het niet. Het KNMI op 25 april: ,,Nog nooit was het zo vroeg in de tijd al zo droog.” En wat de temperatuur betreft meldde het KNMI op 31 mei: ,,De lente van 2007 is de zachtste sinds 1706.” Alles leek erop dat het, evenals vorig jaar, opnieuw een jaar van extremen zou worden: droog, warm en zonnig. Maar dat ging toch anders. Op 7 mei viel er in Putten gemiddeld 30 millimeter regen. Echt droog was het daarna niet meer, integendeel, vaker was het aan de natte kant of zelfs uitgesproken nat voor de tijd van het jaar. En vaak ook bepaald niet warm. Eind juni kwamen er bijvoorbeeld regelmatig dagen voor met een temperatuur van circa 15 graden. Was juni vanouds de maand om te hooien, dit jaar dus niet.

Vandaag is het dankdag voor gewas en arbeid PUTTEN - Woensdag 14 maart. De tweede woensdag in maart. Biddag. Boer Wulf van den Pol loopt door zijn land in de Putterpolder en vindt zijn eerste kievitsei. Dertien dagen eerder als vorig jaar. Het eerste kievitsei, symbool van het nieuwe seizoen.

door Tijs van den Brink

In juli viel het ook niet mee. Zo half juli werd er wel droog hooi binnengehaald maar ‘je moest het van het land stelen.’ Als het ook maar eventjes droog was: binnenhalen en wegwezen. Op 20 juli valt er 20 millimeter regen en de dagen daarna alle dagen regen. Het is dan triest en nat. De vakantieperiode is aangebroken maar het vakantieweer niet.

Dan was het ook nog een zomer met veel onweer. In de maanden juni, juli en augustus is veertien onweersdagen normaal. Het KNMI registreerde er dit jaar 25: in juni tien, in juli twaalf en in augustus drie.

Om niet in mineurstemming te eindigen: de mooie herfst maakte veel goed.

Ossenmarkt

Woensdag 10 oktober. De tweede woensdag in oktober. Ossenmarkt. Jannetje Ruiter rijdt met twee belzen voor een ouderwetse boerenwagen vol rogge richting het dorp. Zaterdag 8 augustus was de rogge op een stralende dag bij museumboerderij Mariahoeve geoogst. Gedeeltelijk met de zicht en gedeeltelijk met een ouderwetse zelfbinder. En op deze stralende ossenmarkt wordt het met een ouderwetse dorsmachine gedorst.

Boeren, burgers en buitenlui zoeken elkaar op om hun mening, in dialect of deftig, te geven over weer, gewas en arbeid, lonen en prijzen, politiek en kerk en waarover niet?

,,Allemaal een beetje minder dan anders”, zei een boer. Een burger die het aanhoorde relativeerde: ,,Als een boer niet meer klaagt en een dominee niet meer vraagt, is het einde aller tijden nabij…” In werkelijkheid was het best een goede zomer: er groeide veel gras, koren, maïs en aardappelen. Wereldwijd minder, met als gevolg hogere voerprijzen. De boeren ging het in het algemeen goed, rundvee en melkproducten zijn duur. Wel was er ook dit jaar weer veel blauwtongziekte onder schapen en runderen, nu ook in Putten. Aan de vette kalveren en pluimvee wordt goed verdiend. Alleen met de biggenprijzen is het ongekend slecht. Zo is het altijd wel wat.

Groenten en fruitsoorten groeiden in overvloed. Alleen met de bonen was het wat minder maar je kunt niet alles hebben. En aan kastanjes, noten en eikels geen gebrek. En aan wilde varkens ook niet…

De economie draait op volle toeren. Putten krijgt er weer een industrieterreintje bij: de Smidspol. Leegstand onder winkels is er nauwelijks meer. Werkloosheid is te verwaarlozen, hogere CAO’s worden afgesloten, ieder pikt een graantje mee. Bijsteren wordt volgebouwd, velen zien het nog wel zitten.

Plaatselijke politiek

Donderdag 15 maart. De derde donderdag in maart. “O donderdag, o donderdag, o schoonste aller dagen, des morgens nog een halve week, des avonds nog twee dagen”, rijmde een rijmelaar. Maar voor wethouder Wien van den Brink was deze donderdag niet ‘de schoonste aller dagen.’ In een extra raadsvergadering over zijn bomenkap wordt hij ’s avonds om kwart voor twaalf naar huis gestuurd. Frits Fabriek en Nico Gerritsen stappen dan ook op, waarmee het wethouderloze tijdperk aanbrak.

Vrijdag 6 april blaast de provincie de N303 in principe af. Hiermee lijkt het lot van de omstreden weg door Putten voor eens en voor altijd bezegeld.

Dinsdag 10 april overleed de plaatselijke oud-politicus Gerrit van Wijncoop. Van 1970 tot 2006 zat hij in de gemeenteraad van Putten, waarvan 24 jaar als wethouder. Daarmee verbrak hij alle Puttense records op dit vlak.

Op 12 april buigt de Commissie voor Samenleving zich over de bestuurscrisis van het Bosbad. De problemen zijn nog steeds niet opgelost.

Donderdag 26 april wordt een nieuw college geïnstalleerd, waarin Wien van den Brink (Gemeentebelangen) niet weerkeert. Frits Fabriek (CDA) en Nico Gerritsen (SGP) keren wel weer, Ard Kleijer (ChristenUnie) en Barend Siksma (VVD) treden toe.

Woensdag 25 juli bevestigt de Raad van State de uitspraak van de rechtbank in Zutphen over de bierketen in Putten: de gemeente moet nog eens kritisch naar de kwestie kijken. Inmiddels lijkt het te neigen naar ‘gedogen onder voorwaarden.’

In de raadsvergadering van 13 september probeert Gemeentebelangen middels een amendement het vloekverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te krijgen. Maar Putten blijft trouw aan haar beginselen en handhaaft het vloekverbod.

Dankdag

Woensdag 7 november. De eerste woensdag in november. Dankdag. Velen in Putten maken zich op om een dankdienst mee te maken. ’s Middags vooral de kinderen want jong geleerd is oud gedaan. En ’s avonds vooral de ouderen want je bent nooit te oud om te danken.

Ook in kerkelijk Putten gebeurde het een en ander. Zondag 26 augustus kreeg Hervormd Putten er een nieuwe predikant bij in de persoon van dominee F. Maaijen en werd daarmee weer compleet. Maar niet voor lang: zondag 2 september neemt dominee J. Plomp afscheid in verband met emeritaat.

De bouw van het nieuwe hervormde kerkelijke verenigingsgebouw aan de Nijkerkerstraat vordert gestaag. Als alles naar wens gaat wordt hij eind dit jaar in gebruik genomen.

Eind september werd duidelijk dat De Aker niet zal opgaan in een multifunctioneel gebouw. Eerder was besloten De Aker voor 750.000 euro te verbouwen en uit te breiden maar deze plannen blijven in de ijskast. Voorlopig wordt gekozen voor een eenvoudiger opknapbeurt van minder tonnen euro’s.

De Hersteld Hervormde Gemeente, die 1 mei haar derde verjaardag vierde, kocht een perceel grond aan de Nijkerkerstraat, een paar honderd meter voorbij Bijstein rechts. Daarop moet een grote kerk met achthonderd zitplaatsen verrijzen, die nog uit te breiden is tot duizend. En een toren erop van 35 meter hoog. Het verhaal gaat dat de kosten meer dan 4 miljoen euro zullen bedragen.

Terug naar dankdag en terug naar het weer. Of we geloven of niet, of we danken of niet, daar hangt het weer niet vanaf want: ‘God laat Zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.’ Waarvan akte!

Bijschriften extra foto's:

Het voorjaar was zo droog, dat de brandweer drinkplaatsen in het bos moest vullen.

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten werden de plannen voor de N303 geschrapt.

Wethouder Wien van den Brink werd gedwongen af te treden vanwege de bomenkwestie.

Kievitsnest in de Putter Polder.

Op de tweede woensdag van oktober was het weer tijd voor de Ossenmarkt.

De Oude Kerk in Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie