Veel mimiek, expressie en enthousiasme

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Een avond topamusement van een artiest bekend als postbode Siemen in Zaai met Pien & Bianca, de ontdekker in Frankrijk van de Paturain. Deze rasacteur zet alles op alles om zijn publiek te vermaken. In zijn derde solovoorstelling neemt hij het publiek mee in een reis door zijn leven.

Een reis door het leven van Joep Onderdelinden PUTTEN - Voor een volle zaal kon het Puttense publiek afgelopen vrijdag in Stroud kennismaken met de artistieke duizendpoot Joep Onderdelinden, die zijn cabaretprogramma Worst op de planken bracht.

door Astrid van Schaik

Zijn hilarische verhaal begon bij de huisarts, waar Joep niet serieus werd genomen en ondanks het feit dat er geen recept voor handen was om zijn najaarsvermoeidheid aanwezig sinds de herfst van 2006, liet hij een ieder met zijn onnavolgbare motoriek en bruisende energie kennismaken met de hectiek in zijn verleden en het heden.

Vroeger als kleine jongen was het leven heerlijk, zittend in de boom uitkijkend over de velden of liggend in de zachte berm, wegdromend onder de linden… Hoe anders loopt het leven als je ouder wordt.

Met veel enthousiasme, mimiek en expressie liet Joep zijn publiek kennismaken met verschillende types, de stadsmens, de cultuur en de natuurmens waarbij duidelijk bleek dat de natuur voor Joep geenszins rustgevend en inspirerend te noemen is. En dat op de Veluwe…

In de bossen wordt men niet met rust gelaten, daar kan je niet zoals in een stad anoniem ronddwalen. Altijd is er wel iemand die je gedag zegt of met je wil praten. De stad geeft mogelijkheden tot anonimiteit, maar of dat uiteindelijk is wat mensen zoeken is nog maar de vraag. De daklozenkrant, de perkjes in de stad, het geluid, het verkeer dat is zoveel beter dan de bossen.

De toekomst bleek in zijn cabaretvoorstelling geteisterd te gaan worden door een grote ramp, zoals Al Gore al voorspelde. Het jaar 2012 staat eng dichtbij en om dan Amsterdam tijdig te kunnen ontvluchten om te redden wat er te redden valt, werd door Joep in een mix van toneel en cabaret met slechts één decorattribuut, zijnde een tafel sterk neergezet.

Toch bleef het antwoord op de vraag waarom deze solovoorstelling van Joep Onderdelinden nu de krachtige titel WORST meekreeg tot het eind toe bewaard. Vroeger toen Joep nog klein was, mocht hij eenmaal in de week mee met de bus, gaf de buschauffeur een zoen, dat kon want het was zijn vader, en samen met zijn moeder ging hij boodschappen doen. De kruidenier, de bakker, de drogist en tot slot de slager. Standaard vroeg de slager ‘anders nog’ en steevast was het antwoord van zijn moeder ‘nee, dat was het’, waarop tot slot de slager vroeg: ,,Joep jij nog een plakje WORST?” Vanaf het moment dat de slager dat niet meer vroeg besefte Joep dat het leven voorgoed anders zou worden.

Joep Onderdelinden heeft al veel voorstellingen in het land gegeven met Worst en in het gastenboek van de Culturele Commissie sloot hij zijn optreden af met de tekst: ,,Putten, buiten de onstuimige najaarstormen en binnen ’t stil genietend publiek. Bijzonder! Groet Joep.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie