Doppenberg eist een miljoen

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Het lijkt erop dat de ontknoping nabij is van een kwestie die zich al tien jaar voortsleept. Doppenberg heeft een boerderij gekocht aan de Waterweg, waar hij de plannen kan uitvoeren die hij had voor de Goorsteeg: het starten van een varkensbedrijf voor een van zijn kinderen. De vergunningen zijn definitief rond, er wordt zelfs al gebouwd.

Goorsteeg is ingeruild voor de Waterweg PUTTEN - Varkensboer Doppenberg wil een miljoen van de gemeente Putten omdat de gemeente is teruggekomen op de toezegging dat hij een bedrijf mag beginnen aan de Goorsteeg.

door Luuk Obbink

Eind goed al goed, maar Doppenberg wil nog wel even afrekenen met de gemeente. Hij heeft veel geld geïnvesteerd aan onderzoeken, plannen, ontwerpen en tekeningen voor de vestiging aan de Goorsteeg, en doordat de gemeente het beleid heeft gewijzigd, is dat allemaal voor niets geweest. Door de jarenlange vertraging is hij bovendien flink wat inkomsten misgelopen. Doppenberg heeft het uit laten rekenen: zijn adviseur kwam op drie miljoen euro, exclusief immateriële schade.

In juli van dit jaar heeft Doppenberg in een gesprek met wethouder Nico Gerritsen voorgesteld de zaak te schikken voor een bedrag van één miljoen euro. ,,Nee, tevreden ben ik dan niet, maar ik kies ervoor om er vanaf te zijn”, zegt de varkensboer. ,,Ik draag dan tweederde van de schade en neem de psychische en emotionele schade voor mijn rekening.”

Dat Doppenberg een schadevergoeding toekomt, lijkt nauwelijks omstreden. In de commissie Ruimtelijke Zaken zijn gisteren drie opties besproken om met de kwestie om te gaan. De eerste mogelijkheid is het benoemen van een onafhankelijke commissie, die de schade vaststelt. ‘Ergens tussen de nul euro en drie miljoen’, stelt het college. Optie twee is ingaan op de schikking en drie is in onderhandeling gaan, bijvoorbeeld met het aankoopbedrag van de Waterweg als uitgangspunt.

Maar volgens Doppenberg is er nog een vierde optie: ,,Als we er niet uitkomen, gaan we naar de rechter. Dan mag die het bepalen.” Maar daar zit ook hij niet op te wachten.

De varkensboer heeft het voorlopig nog druk met de nog lopende zaken. Kort geleden lag zijn milieuvergunning aan de Goorsteeg bij de Raad van State onder vuur en in januari moet hij daar weer opdraven omdat het bestemmingsplan voor het westelijk buitengebied aan de orde komt. De raad had namelijk - in strijd met een eerdere goedkeuring - besloten het bedrijf niet in dit plan in te passen, welk besluit weer door de provincie werd afgekeurd. Tegen deze afkeuring is het college in beroep gegaan bij de Raad van State.

Het lijken onzinnige procedures omdat het bedrijf aan de Goorsteeg van de baan is, maar Doppenberg wijst erop dat de uitkomst wel degelijk invloed heeft op het schadebedrag.

Ook omwonenden wachten nog even met feesten voor alle procedures achter de rug zijn. Hannie Oor: ,,Het spel is pas gespeeld als de koning is gevallen.”

Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitkomst van de commissievergadering nog niet bekend.

Zie hiervoor www.puttenaer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie