Kinderen zoeken gastouders

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

Belarus is een heel mooi land met veel bos en rivieren, maar ook met veel armoede. Het is een land wat ten noorden van Oekraïne ligt, waar de gevolgen van de explosie van een kernreactor in Tsjernobyl (april 1986) nog steeds uitwerking heeft op de mensen die in het stralingsgebied wonen. De werkgroep uit Putten van Stichting Rusland Kinderhulp zoekt voor deze dertig kinderen uit Belarus gastoudergezinnen. In 1998 is dit project in Putten voor het eerst van start gegaan en nu komen er iedere twee jaar kinderen die moeten aansterken naar Putten.

Dertig kinderen uit Belarus komen in Putten PUTTEN - In april 2008 komen er weer dertig kinderen uit Belarus (Wit-Rusland) naar Putten. De organisatie is nog op zoek naar nieuwe gastgezinnen.

door Joke van Westing

De werkgroep uit Putten is een van de drieëntwintig werkgroepen in Nederland van Stichting Rusland Kinderhulp. Elke werkgroep bestrijkt een eigen gebied in Wit-Rusland en bij de Puttense werkgroep is dat het uiterste noorden. ,,De kinderen die naar Nederland komen moeten wel voldoen aan bepaalde criteria. We hebben een contactpersoon in Wit-Rusland die gesprekken voert met de ouders/verzorgers van de kinderen en deze contactpersoon bepaalt of ze in aanmerking komen voor dit project”, vertelt Gerrit Ritmeester. ,,De kinderen zijn gemiddeld ongeveer 10 jaar oud. Ze komen hier met een bus naar toe met twee eigen leerkrachten. Van deze twee leerkrachten krijgen ze gedurende de acht weken die ze hier zijn, les op de Ichtusschool.”

De kinderen sterken hier aan en doen positieve indrukken op. Uit onderzoek is gebleken dat deze ‘uitstapjes’ zeer goed zijn voor de kinderen. Ook is aangetoond dat de kinderen over het algemeen een betere gezondheid en een meer positieve instelling hebben dan hun leeftijdsgenootjes die niet aan zo’n project hebben meegedaan. Het lichaam verkeert in gezondere lucht en krijgt goede voeding, daardoor kan het meer weerstand opbouwen. Maar de acht weken zijn niet alleen bedoeld voor een gezonder lichaam, maar ook voor een gezondere geest.

Gerrit Ritmeester vertelt: ,,Na zo’n periode is er vaak nog wel wat contact met de kinderen, maar dat gaat wel moeizaam. Ze kunnen een paar woorden Nederlands en een klein beetje Engels spreken. Soms is er nog een telefoontje of is er nog wat correspondentie. Sommige kinderen hebben nu wel een computer via school tot hun beschikking en dan kan er een e-mailcontact ontstaan. Dan gaat het allemaal wat makkelijker. Ook nodigen de gastoudergezinnen ‘hun kind’ nog wel eens uit voor vier weken zomervakantie of twee weken kerstvakantie.”

Wie belangstelling heeft voor het gastouderschap of iemand kent die het gastouderschap op zich zou willen nemen dan kunt u contact opnemen met Klaas Veldman, telefoonnummer 0341 362301 of k.veldman@solcon.nl, of via de website www.srkwerkgroepputten.nl. Daar is ook meer informatie te vinden. In januari is er een informatieavond voor mensen die eventueel geïnteresseerd zijn in het gastouderschap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie