Biomassavergisting op agenda

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Jan Dekker heeft het verhaal inmiddels vele keren verteld. Bij eerdere bezoeken van wethouders aan zijn bedrijf aan de Beulenkampersteeg, laatst nog bij een excursie op initiatief van PvdA/GroenLinks en afgelopen maandag weer bij een bezoek van het voltallige college. En elke keer is hij weer even enthousiast.

College bekijkt bio-installatie bij Jan Dekker PUTTEN - Stroom uit mest komt steeds meer in de belangstelling. Afgelopen maandag bezocht het college de installatie van Jan Dekker, komende dinsdag komt het college van GS kijken. ,,Het staat nadrukkelijk op de agenda”, zegt milieuwethouder Barend Siksma.

door Luuk Obbink

Zijn boodschap: het winnen van energie uit mest en voedselresten leidt tot een besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen en het levert ook nog eens een bijdrage aan de oplossing van het mestprobleem.

Met drie biogasmotoren kan Dekker ruim duizend kilowatt opwekken. Tachtig kilowatt daarvan heeft hij voor zijn eigen bedrijf nodig, de rest levert hij aan het lichtnet. Dat is goed voor tweeduizend gezinnen, een kwart van het aantal Puttense huishoudens.

Maar, dan komt deel twee van zijn betoog: zonder subsidie is het nauwelijks of niet rendabel te krijgen. Een installatie van anderhalf tot twee miljoen is een enorme investering, terwijl prijzen van bijvoorbeeld maïs behoorlijk fluctueren.

Dekker had het geluk dat zijn eerste installatie juist klaar was toen de overheid van de ene op de andere dag de subsidie afschafte. Maar voor de tweede en de derde installatie is de subsidie nog steeds niet helemaal rond.

Het college was bij Dekker ter voorbereiding van een bezoek van het provinciale college komende dinsdag. Het college van GS bekijkt dan een aantal projecten, om aan de weet te komen wat voor moeilijkheden zich eventueel voordoen. Die kennis kan van pas komen bij het afsluiten van regiocontracten: overeenkomsten met gemeenten over te realiseren projecten met een regio-overstijgend belang.

,,Een van die problemen kan de ruimtelijke inpassing zijn”, zegt Siksma. Zoals bijvoorbeeld het geval is met de installatie van een Puttense onderneming die zich ‘De initiatiefnemers Van den Bor’ noemt. Deze initiatiefnemers willen tussen het spoor en de Cleenhorsterweg een installatie bouwen, waarmee het industrieterrein van energie kan worden voorzien. Een aantal bedrijven zou daar al met enthousiasme op hebben gereageerd. Ze willen bovendien het gemeenlijke wagenpark op biogas laten rijden, een deel van de nieuwe wijk Bijsteren van warmte voorzien en ook nog zonnepanelen op het dak aanbrengen. Volgens de initiatiefnemers is hun installatie als model in Japan getest, met verbluffende resultaten.

Een van de hobbels is echter in dat de commissie Ruimtelijke Zaken onlangs is gebleken dat men niets voelt voor een bouwwerk op de genoemde locatie. ,,En dat is essentieel”, zegt Siksma. ,,Het mooie van dit plan is dat het rendabel is zonder één cent subsidie. Maar dat kan alleen als het vlakbij het industrieterrein wordt gebouwd.” Wat hem betreft is het laatste woord er dan ook nog niet over gezegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie