Beeld van een veranderend dorp

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Zo kondigde de voorzitter van het Puttens Historisch Genootschap Gérard Hollanders afgelopen donderdagavond op de drukbezochte deelnemersvergadering in de Aker het nieuw verschenen boek aan.

Fraai boek over een eeuw breken en bouwen PUTTEN - Het boek Beeld van een veranderend dorp, met als ondertitel Honderd jaar breken en bouwen in Putten, is uit. In dit boek staat niet de mens centraal maar Putten. De nadruk ligt op het dorp zelf, het centrum van het dorp.

door Tijs van den Brink

Hollanders legde uit hoe het allemaal begonnen is. In 2005 opende de Rabobank het nieuwe gebouw aan de Dorpsstraat. Aan het Puttens Historisch Genootschap werd gevraagd om ter gelegenheid van deze opening in een van de zalen een expositie in te richten over ‘Putten, toen en nu.’ Dat gebeurde, het werd een tentoonstelling met 25 panelen met per paneel foto’s van een mooie plek, met tekst en uitleg. Dat werd een doorslaand succes, al gauw kwam de vraag of het niet mogelijk was er een boekje van te maken.

Met deze vraag gingen Gerrit Buter, Jolette van Eijden, Johannes van Hell, Gérard Hollanders en Antoon Klaassen van het Puttens Historisch Genootschap aan de slag. Dat hebben ze geweten. Om te beginnen leek ze een boekje met 25 locaties te weinig. Zo werd het uiteindelijk een boek met 87 locaties. En om van 87 mooie oude locaties foto’s te verzamelen en gegevens voor passende teksten is een gigantische klus. Maar het boek van bijna tweehonderd bladzijden kwam er onder eindredactie van Jolette van Eijden.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Kees Jan de Bruin, kantoordirecteur van de Rabobank Putten. Hem werd het aangeboden omdat het boek min of meer op initiatief van de Rabobank tot stand gekomen was. Het tweede exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Van Putten, als representant van de gemeente. De burgemeester vertelde dat hij voor de gemeente een voorraadje ingekocht had. Maar om geen kat in de zak te kopen, had hij het vooraf ter inzage gekregen. ,,Een buitengewoon goed en mooi boek”, aldus de burgemeester.

Had het Puttens Historisch Genootschap Putten gekwalificeerd als: ‘Putten was de moeite waard!’, ‘Putten is nog steeds de moeite waard!’ en ‘Putten moet de moeite waard blijven!’, de burgemeester wist er nog een vierde aan toe te voegen: ‘Putten zal de moeite waard blijven!’ Ook nog enkele anderen kregen een exemplaar aangeboden vanwege bijzondere verdiensten voor het Puttens Historisch Genootschap.

De foto op de voorzijde van het nieuw verschenen boek is, hoe kan het anders, de Oude Kerk. Zeer terecht, want als je het hele boek doorbladert zie je op meer dan veertig foto’s de Oude Kerk met z’n toren dichtbij of in de verte wel ergens staan.

Duidelijk blijkt uit de foto’s dat Putten met z’n uitgestrekte buitenbuurten een agrarisch dorp was. Daar waren de Boerenbond aan de Achterstraat, de melkfabriek aan de Stationsstraat, de Eierhal waar nu het gemeentehuis staat, een begrip. Prachtig die oude foto’s met de teksten.

Maar tal van andere bekende locaties krijgen ook alle aandacht: het station, het oude gemeentehuis, het oude postkantoor, De Pol, het Oudemannenhuis en de oude Molen. En niet te vergeten de kastelen De Vanenburg, Schovenhorst, Groot Spriel, Bijstein, Olden Aller en de Beukenheg.

Heel mooi zijn ook de foto’s van de Zuiderzee, toen die nog tot Het Oever kwam, voordat de afsluitdijk aangelegd werd. En van de stopplaats Bijsteren, waar de treinen alleen op verzoek stopten. En dan alle andere locaties nog, onder andere de boerderij van Harmen Aartsen (later administratiekantoor Van Dijk), met bomen er voor en de enorme kastanjebomen aan de Zuidkant met een omtrek van een paar meter. En dat zomaar midden in het dorp aan de Kerkstraat. Steevast wordt dit plekje nog steeds als voorbeeld genoemd, als het over karakteristieke panden en bomen gaat, die nooit hadden mogen worden verwijderd.

Het hart van menig oudere zal sneller gaan kloppen bij het doorbladeren van dit boek. Herinneringen komen boven. Maar het gaat niet alleen over toen maar ook over nu: wat stond er en wat staat er nu?

Goede wijn behoeft geen krans. Een boek als dit behoeft geen aanbeveling. Ongetwijfeld zullen veel ouderen, maar ook jongeren die wat hebben met de historie van Putten, dit prachtig uitgevoerde boek met harde kaft kopen. Voor 24,95 euro is het verkrijgbaar bij de Puttense boekhandelaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie