Nostalgie en glunderende gezichten

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Sommige senioren moesten nog wat wennen aan enkele van de gebruikte stoffen. ,,Ze dachten dat een aantal jurken gekreukt waren, maar dat hoort zo, het is kreukstof. We hadden er gezien de leeftijd van de toeschouwers ook op gelet dat er veel jasjes bij waren en er weinig blote schouders en decolleté’s te zien waren, maar de bewoners waren veel moderner dan we dachten, dus die zorg was ongegrond”, vertelt Suzan Teunissen van Susil’s.

PUTTEN – Donderdagavond waren er in de Schauw veel blije gezichten te zien. De activiteitenbegeleidsters hadden het originele idee opgevat om voor de bewoners een bruidsshow op te voeren. Het eerste deel werd verzorgd door bruidsatelier Susil’s uit Putten. Vijf modellen showden zo’n twintig jurken.

door Lennie Dekker

Vervolgens was het de beurt aan de medewerksters van De Schauw. Zij showden bruidsjurken van hun oma, moeder of van zichzelf, voor zover die nog pasten. Hier en daar was enige vergeling te bespeuren, maar de jurken zagen er nog verbazend goed uit. Sommige hadden wel dertig jaar in een doos gezeten. De rol van de bruidsmeisjes werd nu vaak door de eigen kinderen vervuld, de nichtjes van toen zijn nu volwassen. Bij één medewerkster was het duidelijk waarom zij de jurk door haar zus liet showen, zij was nu zeven maanden zwanger.

Ladyspeaker

Een heuse ladyspeaker vertelde bij ieder model iets over de trouwerij. Sommige bewoners hadden het personeelslid destijds al in vol ornaat mogen aanschouwen, als er vanuit het tehuis werd getrouwd of ze langs waren gekomen om zich te laten bewonderen of er de receptie hielden. Of de modellen voor één dag hun bruiloft opnieuw beleefden? ,,Nee, want de sfeer is hier wel heel leuk, maar toch anders, en ik mis mijn bruidegom”, klonk het uit diverse monden. Toch waren er enkele ‘bruidegoms’ te bespeuren. De bejaarden genoten zichtbaar. Er was geen bezorgdheid dat zij die inmiddels hun partner verloren hadden moeilijke momenten meemaakten, als zij herinnerd zouden worden aan hun eigen trouwdag.

Jeanette Boverhuis, een van de initiatiefneemsters en begeleidster van de grotere activiteiten: ,,Die link wordt niet gelegd, ze vinden de jurken heel mooi en de medewerksters zien er ook prachtig uit, er is een hier een kapper die iedereen een mooi bruidskapsel geeft. Vrijwel iedereen is gekomen om te kijken.” In de inderdaad goed gevulde grote zaal schreden de bruiden, soms met hun gevolg, door de rozenboog. De bewoners beleefden dankzij de begeleidsters en de inzet van het personeel een prachtige avond. Niet iedereen kon haar trouwjurk showen: ‘hij is verknipt tot doopsjurk’, of er was een poppenjurk van gemaakt, diverse poppen vormden de aankleding in de hal. Gezien alle positieve reacties uit de zaal zeker een idee dat navolging verdient.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie