Gemeente informeert

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Met deze bijeenkomst werd een reeks van vier avonden afgesloten: twee avonden voor ouders van kerkelijke jeugd en twee avonden voor de jeugd zelf.

Kerkelijke jeugd leert alles over drugs en alcohol PUTTEN - ,,Het is niet stoer als je aan de drugs gaat. Het is cool als je nee kunt zeggen.” Met deze woorden besloot wethouder Barend Siksma afgelopen maandagavond in het gemeentehuis de door gemeente en kerken georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst over drugs.

door Tijs van den Brink

Opnieuw verzamelden zich een vijftig jongeren van zo’n jaar of dertien, om te vernemen of drugs nu echt zo slecht zijn als verteld wordt. Nadat wethouder Barend Siksma de bijenkomst geopend had, Jos Meerssman verteld had hoe de avond er uit zou zien en Petra Kiks Psalm 139 voorgelezen had, toonde Suzanne Bel (GGD)met cijfers aan hoe het er mee voorstaat.

Daarbij schonk ze meteen aandacht aan het alcoholmisbruik. Volgens Bel gebruikt van de Puttense jeugd van 12 tot 18 jaar 10 procent regelmatig drugs, 20 procent heeft het wel eens gebruikt en 58 procent gebruikt alcohol regelmatig.

Enquêteformulier

Dat niet iedereen overtuigd was van de juistheid van de cijfers bleek uit de reactie van een tienerjongen: ,,Dacht je dat ook maar één jongere een enquêteformulier serieus invult?” Maar volgens de vertegenwoordiger van de GGD waren de cijfers heel zorgvuldig vastgesteld.

Eva Rom, preventiefuntionaris van Tactus Verslavingszorg legde uit wat drank, drugs en verdovende middelen uitwerken, waarbij ze onderscheid maakte tussen verdovend, stimulerend en bewustzijnveranderend. Daarbij ging ze in op alle soorten drugs en de verwoestende werking daarvan voor lichaam en geest.

Onder het thema ‘Je bent niet gek als je niet blowt’ mochten de jongeren tussen de bedrijven door nog even een test doen om na te gaan wat ze weten over drugs en het gebruik ervan.

Vervolgens werden de aanwezigen in twee groepen gesplitst, waarbij de plaatselijke straathoekwerker Christel Kroezen er een voor haar rekening nam.

Kroezen ging met de jongeren in discussie naar aanleiding van de volgende stellingen: Putten heeft een drugsprobleem; Je moet eerst iets hebben geprobeerd voor je er wat van kan zeggen; Door alcoholreclames wordt er meer gedronken; Het is je eigen schuld als je verslaafd raakt; en De meeste jongeren kunnen met hun ouders wel over drugs praten. Kroezen wist de tongen van de jongeren los te krijgen.

Vier jaar clean

Hoogtepunt voor de jeugd werd het verhaal van de 43-jarige ex-verslaafde Marck, van Stichting Voorkom. De jongeren mochten hem vragen wat ze wilden. En dat deden ze: Hoe ben je verslaafd geworden? Hoe ben je er aan begonnen? Hoe lang was je verslaafd? Hoe kwam je er af? Hoe kwam je aan geld, enzovoort.

Zo kon de ex-verslaafde zijn verhaal kwijt, dat hij van zijn leven een puinhoop gemaakt had van liegen, bedriegen, stelen, lichaam en geest verwaarlozen en hoe hij al zijn vrienden en banen kwijtraakte. Maar hij vertelde ook dat hij met God in gesprek ging, dat ‘God is liefde’ echt waar is, en dat hij nu inmiddels weer vier jaar clean is.

De informatie werd verzorgd door GGD, Tactus Verslavingszorg, Stichting Voorkom en Stichting Drugs Putten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie