Genealogie in de raadszaal

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Ambtenaren lopen nog in en uit, de een met koffie, de ander met een ladder om de TL-balk bij de beamerpresentatie uit te kunnen schakelen. ,,Dat is beter zo”, zegt Levien Luteijn, contactpersoon van de werkgroep genealogie van het Puttens Historisch Genootschap, terwijl hij ook inspecteert of de beamer op de juiste hoogte is ingesteld. Het is maandagochtend en men legt de laatste hand aan de tentoonstelling.

Onderzoek naar stamboom houdt nooit op PUTTEN - In de raadszaal van het gemeentehuis is gisteren de tentoonstelling over stamboomonderzoek officieel geopend, vanaf vandaag is de tentoonstelling dagelijks open voor publiek.

door Luuk Obbink

Een cadeautje van de gemeente. ,,Omdat de werkgroep genealogie sinds 12,5 jaar elke maandag in het gemeentelijk archief bijeenkomt om stamboomonderzoek te doen.”

En dus ging men een maand geleden als een speer aan de slag met het verzamelen van ideeën en het uitvoeren daarvan. Op de muren is onder meer te zien wat zeven Puttense basisscholen met het onderwerp hebben gedaan. Ze hebben een lespakket gekregen, met daarbij de opdracht een tekening te maken van een van hun voorouders, van de tijd waarin zij leefden, met eventueel een kwartierstaat: een schema waarin staat wie de ouders, de grootouders en de overgrootouders van de leerling zijn. Opvallend is de verscheidenheid aan uitwerkingen: van portretten in zwart-wit tot kleurrijke boerentafereeltjes.

Van één familie is de stamboom in beeld gebracht aan de hand van foto’s van het archiefmateriaal waarop de stamboom is gebaseerd. ,,De foto’s zijn wat geler dan de originelen”, legt Luteijn uit, ,,omdat je ze niet met flits mag fotograferen.” Ze zouden hierdoor verder kunnen vervagen en sommige zijn na honderden jaren al vrijwel onleesbaar.

In de stamboom is te zien wie tot in de zeventiende eeuw de voorouders zijn van Jan Elbertsen (1939), de echtgenoot van Trijntje Hoekstra, een van de leden van de werkgroep. ,,We moesten een bekende hebben, omdat je in het kader van de privacywetgeving toestemming nodig hebt om recente gegevens te publiceren. Trijntje komt uit Friesland, maar haar man uit Putten, vandaar.” Het gebruik van overlijdensdata mag pas na vijftig jaar. Bij huwelijken geldt een termijn van 75 jaar, bij geboortes honderd jaar.

Het minutieuze speurwerk van de werkgroep in gemeentelijke en kerkelijke archieven, moet uiteindelijk leiden tot een boek of misschien wel een DVD, met daarop de familiegegevens van alle mensen die in Putten geboren, getrouwd of overleden zijn. Moeilijkheid daarbij is dat het altijd completer kan. Aanvankelijk was er geen koppeling aan de adressen, die overigens talloze keren volledig zijn herzien. Toen die er wel was, ontdekte Luteijn dat het interessant zou kunnen zijn om de beroepen van de mensen erbij te vermelden. ,,Maar dan moeten we dus wel weer al die boeken door.”

Luteijn durft dan ook niet te zeggen wanneer het boek klaar is. ,,Tussen nu en vijf jaar.” En is het dan echt klaar? ,,Dan gaan we door met het Puttense gat, een periode van ongeveer twee generaties eind zeventiende eeuw. In Putten is toen veel materiaal bij een brand verloren gegaan, maar er is nog een gerechterlijk archief in Arnhem, waarin ook veel te vinden is. Bijvoorbeeld transportacten van woningen, weesacten en testamenten.”

De tentoonstelling is dagelijks van 10.00 tot 1200 en van 13.30 tot 16.00 uur te bezoeken, tot en met de nieuwjaarsreceptie op 3 januari. Op 10 januari vergadert de raad weer, de raadscommissies wijken tot die tijd even uit naar een ander zaaltje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie