de lat erover’

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Een neef van hem kwam in Enschede bij de vuurwerkramp om het leven. Enschede is de plaats waar hij werd geboren en waar hij de eerste kwart eeuw van z’n leven woonde. Na nog enkele andere plaatsen aangedaan te hebben kwam hij in 1994 in Putten wonen.

VVD’er Robin Hoogendijk, man met missie PUTTEN - De vuurwerkramp in Enschede in 2000. De ramp in Volendam in 2001. De dood van Pim Fortuyn in 2002. Alles had te maken met een falende overheid. ,,Zet dat maar in de krant, met een uitroepteken erachter: een falende overheid!” Daar ook plaatselijk wat tegen doen is de missie van Robin Hoogendijk, fractieleider van de VVD in Putten.

door Tijs van den Brink

In 1997 kreeg hij kanker in kaak en mond. Gelukkig hadden de behandelingen resultaat. Daarna ging het goed tot deze zomer, toen stak het weer de kop op. De behandelingen zijn nog niet achter de rug maar hij werkt weer halve dagen als milieu-adviseur voor de gemeente Harderwijk. En in Putten draait hij in de politiek weer volop mee.

Hoogendijk (42) wil in de eerste plaats christen zijn. Hij leest uit de Bijbel, bidt en gaat naar de kerk. In zijn ziekte putte hij kracht uit zijn geloof. Samen met zijn vrouw Marita wil hij proberen dat geloof door te geven aan zijn vijf kinderen, de jongste werd pas gedoopt.

Toch werd zijn politieke keuze niet een christelijke partij maar de VVD. Na een tijdje in de schaduwfractie gezeten te hebben, kwam hij in 2006 in de raad en is sinds voorjaar 2007 fractieleider van de VVD.

Waarom geen lid van een christelijke partij? De VVD-politicus legt uit: ,,Ik ben christen maar als politicus ben ik er ook voor niet-christenen. Nederland is ondanks alles nog een christelijke natie. Daar ben ik dankbaar voor en daar moeten we zuinig op zijn. Christenen moeten binnen hun politieke partij durven uitkomen voor hun geloof, maar daarom hoeft die politieke partij zelf nog geen christelijke partij te zijn. Binnen je politieke partij moet er ook ruimte zijn voor andersdenkenden, ook met hen moet je rekening houden.” Als voorbeeld noemt Hoogendijk de zondagsopenstelling van het bosbad: ,,De overheid hoeft niet de keuze voor de burger te maken of die op zondag naar het bosbad mag of wil, de burger zelf heeft zijn verantwoordelijkheid en moet zijn keuze maken.” Hoogendijk vervolgt: ,,Met een opgelegde theocratie heb ik dan ook niets. Het liberale gedachtegoed spreekt mij aan: onbekrompen, ruimdenkend, wars van kleingeestigheid en onbevooroordeeld.”

Praten en nog eens praten

Hoogendijk zegt zich aan de politiek te ergeren als het alleen maar bij praten, praten en nog eens praten blijft. En hij constateert dat de politiek, ook in Putten, steeds weer indut. Eind jaren negentig besloot hij daarom niet langer aan de zijlijn te blijven staan. Bang om zich te laten horen is hij niet. Dat bleek bijvoorbeeld dit voorjaar in het verenigingsgebouw in Huinen, toen het ging over de N303. Een paar mensen hadden het woord gevoerd en de volgende stond in de startblokken. Maar Hoogendijk kwam naar voren, negeerde de aanwijzingen van de voorzitter en passeerde de volgende aangekondigde spreker: ,,Nu ben ik aan de beurt, nu wil ik wat over de N303 zeggen.” Z’n postuur had hij mee, niemand hield hem tegen, hij kreeg het woord.

Vooral als het over orde en veiligheid gaat, verwacht de VVD’er het nodige van overheden en politie. Het plaatselijke gezeur over een extra Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) wordt hij spuugzat, de politie beschouwt hij als het orgaan dat er is om orde en veiligheid te handhaven, desnoods met de harde hand: ,,De jongeren mogen van mij de weekenden ‘s avonds uitgaan, ik gun ze hun pilsje maar we moeten nooit accepteren dat ze in de kleine uurtjes andermans spullen vernielen, desnoods de lat erover!” De keten vindt hij op dit moment in Putten niet weg te denken maar wel wil hij ook voor de keten regels. Ook wil hij een hardere aanpak tegen het drugsgebruik, zowel landelijk als plaatselijk. Desnoods gaat hij dan tegen de landelijke partij in, want Hoogendijk is ook tegen legalisering van softdrugs. Wel is hij van mening dat je je aan de afspraken en toezeggingen aan kiezers en andere partijen moet houden. Daarbij denkt hij als VVD’er aan het liberale manifest, het verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord.

Hoogendijk vindt dat je als politicus integer moet zijn en in je uitspraken concreet en helder. Soms breekt hem dat op. Toen hij in het openbaar zei: ,,Bosbadbestuur wegwezen!”, maakte hij later excuus. ,,Maar ook excuus kunnen maken hoort bij concreet en helder zijn”, aldus Hoogendijk. Volgens hem sneuvelde Wien van den Brink als wethouder hierop. ,,Het kappen van die bomen was vergeeflijk maar het was onaanvaardbaar dat hij weigerde te erkennen dat dit fout was.”

Tot slot nog een paar korte vragen aan de fractieleider van de VVD.

Is de VVD sociaal? Ja, maar niet ten koste van het bedrijfsleven want bij een florerend bedrijfsleven is er de meeste financiële ruimte voor de sociaal zwakkeren.

Mark Rutte of Rita Verdonk? Het optreden van Rita Verdonk spreekt me erg aan, toch kies ik voor Mark Rutte, die is democratisch als partijleider gekozen.

Redt Mark Rutte het? De leden van de VVD geven Mark Rutte de tijd en de ruimte om zich als een goede partijleider te ontwikkelen. Maar mocht het hem niet lukken, dan moet Henk Kamp het maar worden. Dat is een goede tweede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie