Stichting Christine geeft hoop

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

Stichting Christine helpt vrouwen in Kinshasa met het opzetten van een eigen bedrijfje. De stichting is pas eind november officieel opgericht, maar de mensen achter de stichting zijn al langer actief. Het zijn Louise Dibandjo, afkomstig uit Congo, en Margreet Glas, beiden wonend in Putten, en hun Congolese contactpersoon Maman Christine die in Kinshasa woont.

Toekomst voor vrouwen in Congo PUTTEN – Met een startkapitaal van honderd Amerikaanse dollar, beschikbaar gesteld door de Puttense stichting Christine, begon Maman Albertine vier maanden geleden een eigen zaak in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Nu kan ze, dankzij haar bedrijfje, haar gezin onderhouden en heeft ze weer hoop voor de toekomst.

door Jolette van Eijden

De democratische republiek Congo wordt al jarenlang geteisterd door gewelddadige conflicten tussen rebellenbewegingen en het regeringsleger. De burgers, in het bijzonder de vrouwen, zijn daarvan het slachtoffer. Hoewel het land grote minerale rijkdommen bezit, leeft de bevolking in diepe armoede. De informele economie draait dankzij vrouwen.

Maman Christine geeft leiding aan een vrouwenvereniging met honderd leden. Deze vrouwen doen alle mogelijke moeite om hun gezin te kunnen onderhouden. Ze werken hard, maar verdienen weinig. Christine zelf is fulltime verpleegster in een staatsziekenhuis in Kinshasa, maar verdient net genoeg om de huur van het huis te betalen. Om haar gezin met vijf kinderen te kunnen voeden, moet zij er nog een baan bij hebben. ,,Het is niet zomaar ‘iets ernaast doen’, het is een kwestie van overleven”, vertelt Margreet Glas.

Louise Dibandjo kent Christine uit de tijd dat ze zelf nog Kinshasa woonde. Ze kent daarom ook de problemen in Congo van nabij. Louise en haar vriendin Margreet trokken zich het leed van de vrouwen in Congo erg aan en gingen op zoek naar een mogelijkheid deze vrouwen vanuit Putten te helpen. Via Christine hebben ze vijftig vrouwen hun ideeën over een eigen zaak op papier laten zetten. Margreet: ,,De plannen moeten vanuit henzelf komen. Ze blijven zelf ook verantwoordelijk voor de onderneming.” Christine heeft voor elk plan een kostenberekening gemaakt en al die gegevens zijn naar Nederland gestuurd. Hier is een selectie gemaakt van plannen die op korte termijn gerealiseerd konden worden.

Voor financiële ondersteuning hebben Louise en Margreet bij familie en vrienden aangeklopt en zo heeft Christine in september aan de eerste zes vrouwen, onder wie Maman Albertine, een startkapitaal kunnen overhandigen (zie foto).

Albertine heeft nu een marktkraampje waar ze verse koffie, thee, broodjes en eieren verkoopt. ,,Ze werkt hard, van ’s ochtends 5 tot ’s avonds 6 uur, zes dagen in de week, maar ze draait heel goed en kan nu haar gezin met vier pleegkinderen onderhouden”, vertelt Margreet.

Een andere vrouw die haar plannen heeft verwezenlijkt is Maman Evelyn. Zij kreeg 150 dollar om een zaak in tweedehandskleding op te zetten. Die draait nu zo goed, dat ze al bijna de helft van haar investeringen kan terugbetalen. ,,Het is wel de bedoeling dat de vrouwen het geld op termijn terugbetalen, zodat we daarmee weer andere vrouwen van de wachtlijst kunnen helpen”, legt Margreet uit. ,,Ons idee was: al kunnen we maar één vrouw helpen, dan zijn we al blij. Je helpt via hen een heel gezin aan een toekomst. Op de eerste foto’s van deze vrouwen was hun blik moe en verdrietig. Ik ben blij dat de hulp hun hoop geeft en motivatie”, besluit Margreet Glas.

u Stichting Christine, tel 06-42003448 (Margreet Glas), e-mail stichting_christine@hetnet.nl, bankrek. 5415.05.556 (ABN-Amro).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie