Elim viert jubileum in stilte

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het was nu eenmaal 16 december 1957 dat Elim geopend werd. En 16 december 2007 was dat nu eenmaal 50 jaar geleden. Lang voor Elim gebouwd werd had Putten al een diaconiehuis, in de volksmond beter bekend als het ‘Oudenmannenhuis.’ Dat stond op de plaats waar nu Elim staat. Dit werd voor 1956 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van de Nieuwe Kerk met pastorie en het bejaardentehuis Elim.

Cultuur van Oude Kerk nog altijd aanwezig PUTTEN - Het was afgelopen vijftig jaar geleden dat het bejaardentehuis Elim aan de Engweg werd geopend. Aan dit jubileum wordt aandacht besteed, als Elim als verpleegtehuis officieel in gebruik genomen wordt. Maar helemaal onopgemerkt blijft het nu ook weer niet.

door Tijs van den Brink

Gereformeerde kerk

Aanvankelijk was er sprake van de bouw van een christelijk bejaardentehuis, waaraan ook de gereformeerde kerk zou deelnemen. In het eerste voorlopige bestuur hadden daarom ook leden van de gereformeerde kerk zitting. Uiteindelijk haakten de vertegenwoordigers van de gereformeerde kerk af. Volgens overlevering moet dominee Van Wier toen gezegd hebben: ,,Ik eis schriftelijke bevestiging opdat het nageslacht het wete…” Daarna ging de hervormde gemeente verder met voor Elim een hervormd bestuur.

Op het binnenplein van Elim hangt nog steeds het toendertijd door de bouwer van het tehuis C.J. (Kees) de Bruin aangeboden bord met de volgende tekst: ‘Christelijk Rusthuis van bejaarden Elim. Geopend 16 december 1957. DE HEERE IS MIJN KRACHT EN LIED. Exodus 15 : 2A. Bestuur: Ds. J. van Wier, voorzitter, D. Schuitemaker, 2e voorzitter, S. Bison, secretaris, E. Slot, penningm., G. Beernink, algem. adjunct, R.J. van Ganswijk, Jhr. W.F. Quarles van Ufford, B. van Dijk, G. Gijsbertsen, G.v.d.Brink Tzn, H.v.d. Kamp, P. Vossegat.’

Bijbelse naam

De eerste voorzitter van het bestuur, dominee J. van Wier (86), die nu in Kampen woont, stond in Putten van 1950 tot 1966. Andere bestuursleden van het eerste uur die nog in leven zijn, zijn de heren Van Ganswijk, Van Dijk en Van de Kamp.

Het bejaardentehuis kreeg de Bijbelse naam Elim mee. De naam verwijst naar Exodus 15 : 27, waar staat: ‘Toen kwamen zij te Elim, en daar waren twaalf waterfonteinen, en zeventig Palmbomen; en zij legerden zich aldaar aan de wateren.’ Een toepasselijke naam voor een christelijk bejaardentehuis in Putten: een Bijbelse naam, putten en waterfonteinen hebben wat gemeen en legeren en rusten eveneens. Van de Kamp (Beulekampersteeg) weet zich nog te herinneren dat het bejaardentehuis de naam Elim kreeg, op voorstel van G. van den Brink Tzn., van de Veldwijkweg.

Eind vorige eeuw werd voorzichtig begonnen met een vorm van samenwerking met andere bejaardentehuizen. Dat ging om de federatie met De Schauw en met twee christelijke bejaardentehuizen in Ermelo, waarbij elke instelling eigen zelfstandigheid behield. Deze federatie leidde in 2003 tot een fusie. Daarmee werd Elim een van de vier tehuizen van De Spreng. Eind 2004 werd besloten tot een nog groter fusie: De Spreng ging op in de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Ook Elim werd daarin meegenomen. Rinus van den Berge is bestuurder van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe en Ger de Zeeuw regiomanager van de Puttense tehuizen De Schauw en Elim.

Naast de Nieuwe Kerk, waar de pastorie stond, komen nu 28 appartementen voor senioren. Aan het Kerkwegje komen er ook nog eens 23, totaal dus 51. Als dat afgerond is, wordt het huidige Elim verbouwd tot verpleeghuis, waar ruimte komt voor 47 bewoners. Daarmee wordt in Putten een lang gekoesterde wens vervuld.

Gemoedelijke cultuur

In Elim, waar de bewoner centraal staat, heerst een gemoedelijke cultuur. De bewoners hoeven niet hervormd te zijn maar de Oude Kerkcultuur hang er ook na de fusies nog. Dat is te merken aan de uitzending van kerkdiensten, avondmaalsbediening, weeksluitingen, meestal gebruik van oude Bijbelvertaling en oude Psalmberijming en niet-ritmisch zingen. Via de Elimraad ligt er nog steeds een lijn naar de hervormde gemeente. De Elimraad blijft meedenken over de identiteit van Elim. Leiding en personeel van Elim sluiten aan op deze cultuur en houden daar rekening mee. En niet minder de vele vrijwilligers die vaak en veel hulp bieden in dit Woon- en Zorgcentrum. Putten is ondenkbaar zonder Elim.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie