Boek over ramp bij de Lübecker bocht

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Er komt een boek over de grootste scheepsramp ooit: de ramp in de Lübecker Bocht op 3 mei 1945, in het noorden van Duitsland, niet ver van Hamburg. Daarbij kwamen ruim zevenduizend gevangenen uit Neuengamme bij bombardementen op drie schepen om het leven, waaronder tien Puttenaren.

,,Een vergeten ramp”, zegt secretaris Nynke van Buiten van de Stichting Vriendenkring Neuengamme, die het initiatief nam voor het boek. De samenstellers willen zoveel mogelijk te weten komen over de ware toedracht van de ramp. Wat vaststaat is dat de nazi’s aan het eind van de oorlog massaal met gevangenen aan het slepen zijn gegaan. ,,Onduidelijk is waar ze naartoe moesten”, zegt Van Buiten. ,,Naar Scandinavië? Naar open zee, om het schip daar te laten zinken? En waarom hadden de Duitsers vooraf alle brandwerende schotten uit het cruisschip de Cap Arcona gehaald?”

Minstens zo onduidelijk is de reden van het bombardement van de Engelsen. ,,Er zouden Duitse soldaten op de schepen zitten, maar na een missie ‘s ochtends hebben piloten gemeld dat ze helemaal geen tegenstand ondervonden. Waarom zijn de piloten ‘s middags teruggestuurd om het bombardement voort te zetten? Was dat een foutje van de Engelsen?”

Lastig is dat het handjevol nog in leven zijnde getuigen het vaak moeilijk vindt om erover te praten. ,,Het is een generatie die alles verzweeg, maar het boek moet wel kloppen.” Van Buiten hoopt dat het boek in 2009 klaar is. De gemeente Putten subsidieert het project met 600 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie