Fysiotherapie van groot belang voor SDC Putten

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Onder de noemer Technische staf selectie vind je Klaas van de Kamp en Esther Foppen, beiden fysiotherapeuten en werkzaam bij SDC. Er zijn nog meer overeenkomsten, ze komen uit Ermelo en zijn professioneel therapeut onder hetzelfde dak. Esther is in dienst bij de fysiotherapie die door de heren Lolkema en Van de Kamp wordt bestierd. In het pand is een mooie sportzaal, waar menig sportman terugvecht om weer volop aan sport te kunnen doen na een blessure. Maar dit tussen de ander patienten door die al blij zijn weer te kunnen functioneren als voorheen.

door Maarten van der Meer

Esther Foppen is 26 jaar heeft het voetbal van huis uit meegekregen omdat haar vader bij EFC voetbalde. Esther en haar zus, die een jaar ouder is, gingen mee naar het veld en liepen vanaf hun negende jaar lekker mee te voetballen. Vanaf haar elfde jaar is VVOG de vereniging voor Esther en daar voetbalt ze in het dames1 team.

Voor Klaas van de Kamp was het verhaal heel anders, want hij was gek op voetballen, maar zijn huisarts vond het beter dat hij ging korfballen omdat hij astma had. Hij belandde bij de Meeuwen in Putten en heeft jaren in het eerste gespeeld. Na de middelbareschool heeft Klaas vier jaar de dagopleiding gedaan om fysiotherapie te studeren en hij begon korfballers medisch te begeleiden. Hij werd zelfs therapeut bij Jong Oranje. Een fysiotherapeut is nooit klaar met zijn studie en door allerlei cursussen specialiseren ze zich op verschillende gebieden.

Klaas volgde Jan Aalten op als therapeut bij SDC en nog een collega van hun, Michel v.d. Langemheen deed het tweede van SDC. Laat Esther hem nou opvolgen, zodat ze niet alleen dagelijks, maar ook in de avonduren met elkaar werken. Michel is nog steeds reserve in geval van nood. Klaas is altijd bij de wedstrijden van SDC1 en ze behandelen samen de selectie na de trainingen, want Esther voetbalt zaterdags met VVOG. Esther heeft nog een poging gedaan om bij FC Utrecht betaald damesvoetbal te gaan spelen, maar na een selectiewedstrijd viel ze net naast de boot, maar mocht wel komen voor het tweede elftal. Daar bedankte zij voor, want ze heeft het veel te veel naar haar zin bij VVOG.

Het is bekend dat fysiotherapeuten een vertrouwenspositie innemen, omdat spelers dikwijls allerlei zaken delen met hun. Het was niet zo slim om daarover door te vragen. Klaas benadrukte wel dat mensen die zwaar geblesseerd zijn het hele traject tot wedstrijdklaar maken ook een belangrijke taak is voor hun. Esther heeft de mazzel dat ze zelf voetbalt en dus de taal van de jongens spreekt, waardoor ze volledig wordt gewaardeerd. ,,Ik merk wel het verschil, wanneer de ploeg moet knokken tegen degradatie (twee seizoenen geleden, twee jaar achtereen), dat het de blessuregevoeligheid verhoogt. Loopt het lekker en wint de ploeg, dan is dat een stuk minder”, aldus de opperkuitenwrijver. De samenwerking met trainer Richard Karrenbelt verloopt prima, dus SDC doe je voordeel ermee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie