Alphacursus over geloof in God

2 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Wat is het bijzondere van de alcursus?

Binnenkort open avond en eten op Groevenbeek PUTTEN - Een alphacursus. Wat is dat? Waar dient het voor? Rik en Mariëtte Nijs kunnen er uren over praten. En dan weten ze waar ze het over hebben want zelf volgden ze zo’n cursus. In bijzijn van coördinator Angreth Mulder vertellen ze.

door Tijs van den Brink

Rik: ,,Ieder mens denkt na over de zin van het leven. Je zit met een leegte en bent ergens naar op zoek. Op zoek naar antwoorden en naar rust. Daarbij heb je hulp nodig en elkaar nodig, om samen te praten over God, Wie Jezus is en over het geloof in Hem. Daar ging het over op de alphacursus die ik volgde. Daarom raad ik anderen die cursus ook aan.”

Geloofden jullie dan van tevoren niet?

Mariëtte: ,,We waren wel gedoopt en opgegroeid met de Bijbel maar van het geloof was eigenlijk niets overgebleven. We lazen samen wel eens mooie en wijze raadgevingen in de Bijbel, uit de Spreuken bijvoorbeeld, maar we kenden Jezus niet. Toen ging ik nog aan Reiki doen ook. Dat staat voor universele levensenergie. Dat is een occulte beweging, wat niets met het genezend en verlossend werk van Jezus Chriustus te maken heeft. Op een gegeven moment vroeg ik aan vrienden of ze ook nog aan Reiki deden. ‘Nee’ was het antwoord ‘wij hebben iets beters dan Reiki gevonden: de Heilige Geest.’ Dat schudde me wakker.”

En verder?

Mariëtte: ,,Eerst las mijn man het boekje van Nicky Gumbel: ‘Een kwestie van leven, kennismaking met het christelijk geloof. Met een warme aanbeveling van de bekende prof. dr. C. Graafland.’ Daarna ik. Het overspoelde me. Het leek net of Jezus tegen me zei: ‘Ik was er de hele tijd al wel maar je zag me niet.’ De alphacursus sloot daarop aan en hielp ons verder.”

Hoe leerde je Jezus kennen?

Rik: ,,Voor mezelf zie ik achteraf vier stappen. De eerste was de ontdekking dat Jezus echt geleefd heeft. De volgende stap was: ‘Wat zegt Hij over Zichzelf en wat zeggen anderen over Hem?’ Dat bracht me tot het derde: ik moet een keuze maken, niet een beetje geloven, ook niet alleen maar geloven dat er ‘iets’ is maar Jezus aannemen of niet. Maar hoe moest ik die keuze maken? Toen kwam ik tot slot terecht bij het kruis, waar Hij stierf voor onze zonden.”

Had dit invloed op je omgeving?

Rik: ,,Je gaat daarna op een andere wijze om met elkaar, je kinderen en omgeving. Je gunt anderen ook graag antwoorden op de vragen waar men mee worstelt. Je wilt iedereen bij Jezus hebben. De Heilige Geest brengt bij Jezus.

Op een alphacursus brengt de Heilige Geest de mensen bij Jezus?

Rik en Mariette: ,,Cursus is eigenlijk het juiste woord niet. Misschien is het beter om te spreken van ontmoetingsavonden. Je bespreekt in groepen een onderwerp en probeert onder goede leiding elkaar verder te helpen. Soms zie je mensen enthousiast worden omdat de versluiering wegraakt. Dat kunnen mensen elkaar niet geven, dat doet inderdaad de Heilige Geest.”

Hoe kijken de kerken er tegenaan?

Rik: ,,Ik volgde de alphacursus van de Andreaskerk. De kerken staan er achter. Ik ga na de alphacursus niet minder maar juist vaker naar de kerk. Juist de ambtsdragers en mensen uit de plaatselijke kerken en de Evangelische Gemeente stimuleren dit werk.

En als men niet wil geloven?

Rik: ,,Je moet het respecteren als iemand niet kan of wil geloven. Niet proberen ze er aan de haren bij te slepen. Op die manier wil de alphacursus niet werken. Bovendien: al kom je tot geloof, dan ben je niet meer of beter dan een ander, je blijft een mens met tekortkomingen.”

Op dinsdagavond 15 januari is er in Groevenbeek aan de Korenlaan een open avond van 18.30 - 19.00 uur. Daarna lekker eten van een maaltijd, verzorgd door leerlingen van Groevenbeek. Op deze wijze ontdekken de bezoekers of een alphacursus wat voor ze kan zijn. De avond duurt tot 21.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en iedereen is welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie