Onrust rond hulp in huis niet voorbij

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

De onrust ontstond toen mensen die gebruikmaken van huishoudelijk hulp op 15 december per brief op de hoogte werden gebracht van het aantal uren hulp dat zij in 2008 zouden ontvangen. Vooral voor 75-plussers kwam de brief als een verrassing, omdat het college eerder had besloten dat deze groep in ieder geval niet opnieuw geïndiceerd hoefde te worden.

Mogelijk een info-avond voor betrokkenen PUTTEN - De onrust onder ouderen die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp via de Wmo, is nog niet ten einde. Mogelijk komt er een bijeenkomst voor deze doelgroep.

door Luuk Obbink

Dat mensen desondanks volgens de nieuwe systematiek op een ander aantal uren kunnen uitkomen, dat had bijna niemand begrepen. Volgens de nieuwe regels is het aantal uren afhankelijk van de woonvorm: per week 3,5 uur voor een seniorenwoning, vijf uur voor een eengezinswoning, zes uur voor een meerpersoonshuishouden.

,,Omdat niet uit te leggen is dat zonder indicatie het aantal uren wel kan veranderen, heeft het college besloten ook het aantal uren op het niveau van 2007 te bevriezen”, legt wethouder Frits Fabriek uit. Een en ander ging overigens nog gepaard met een relletje tussen de wethouder en Gemeentebelangen: volgens de laatste besloot het college pas tot bevriezing nadat Gemeentebelangen met een extra raadsvergadering - vlak voor kerst - had gedreigd. Volgens Fabriek is dat onzin. ,,Maar ik gun Gemeentebelangen de eer.”

Voor Gemeentebelangen kwam de zaak aan het rollen toen bleek dat de schoonmoeder van raadslid en oud-wethouder Klaas van der Werf op haar uren huishoudelijke hulp werd gekort.

De wethouder had bovendien toegezegd dat betrokkenen nog voor de kerst een brief zouden krijgen, waarin gesteld werd dat het aantal uren niet achteruit zou gaan. Maar volgens Gemeentebelangen heeft lang niet iedereen die brief gekregen. Een rondgang langs een aantal betrokkenen bevestigt dat beeld en maakt bovendien duidelijk dat er veel onvrede is.

,,Ik heb geen brief gehad”, zegt mevrouw Jansen (85), die van zes naar vijf uur gaat. ,,Terwijl zes eigenlijk al te weinig is. Ik ben zeer slechtziend: als ik iets laat vallen, vind ik het niet meer terug.”

Ook de moeder van mevrouw Van den Brink (82) kreeg geen brief dat de zaak is rechtgezet, vertelt haar dochter Jenny Grevengoed, die ook nog eens bijspringt bij achterburen. ,,Deze mensen zijn jaar na jaar in het aantal uren gekort, ooit waren het er wel twintig. Maandenlang heb ik de was voor ze gedaan, tot men inzag dat het echt niet langer ging zo.” Informeel zijn er daarop wat uren bijgeritseld. ,,De gemeente zou eens een bijeenkomst moeten organiseren, om te horen hoe de situatie bij de mensen thuis werkelijk is”, zegt Grevengoed.

,,Mijn moeder is oprichter, eigenaar en directrice geweest van drie rusthuizen”, zegt Evelyn Lankamp-Corbière. ,,Ze gaat van zes naar vijf uur, terwijl ze eigenlijk meer hulp nodig heeft. Ze is nu 89, nog heel helder, maar haar lichaam laat het afweten. Ik vind het enorm wrang dat juist zij in zo’n situatie terecht moet komen. Je voelt je heel erg machteloos.” Lankamp vindt het vooral raar dat niemand lijkt te begrijpen dat dit soort onrust ook allerlei emotionele problemen met zich meebrengt.

Gemeentebelangen heeft zich inmiddels in de kwestie vastgebeten en kan dit laatste alleen maar onderschrijven. ,,Zo ga je niet om met de ouderen, de mensen die onze samenleving hebben opgebouwd”, zegt Gert Eersen. ,,Ik vraag me wel eens af of de ambtenaren wel weten wat dit allemaal voor mensen in de praktijk betekent.” En Van der Werf trekt een harde conclusie uit het feit dat een aantal mensen de beloofde brief niet heeft gehad: ,,Frits Fabriek heeft zijn ambtenaren niet in de hand. Ze gaan hun eigen gang en denken: straks zit er weer een andere wethouder.”

Fabriek benadrukt dat van de groep van vijftig 75-plussers er slechts tien zijn die er op achteruit leken te gaan. Veertig gaan er op vooruit. ,,Nee, dat bevriezen we niet. Maar dit gegeven is natuurlijk politiek helemaal niet interessant”, zegt Fabriek. Hij is overigens zeer bereid een bijeenkomst te organiseren voor de doelgroep.

,,En anders doen wij het”, zegt Eersen. Mensen mogen hem ook bellen: 0341 356613.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie