Jeugd centraal op nieuwjaarsreceptie

9 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Bij binnenkomst in het gemeentehuis lijkt de nieuwjaarsreceptie nog op een van de eerdere: burgemeester Van Putten en zijn echtgenote staan bij de klapdeuren van het feestgedeelte hun armen beurs te schudden aan de vele honderden Puttenaren die een voor een voorbij schuifelen. Na de deuren staan er kraampjes van organisaties, dat hadden we ook al vaker gezien.

Handschudden, hapjes, drankjes en veel te zien PUTTEN - Jeugd in beweging, dat was het thema van de gemeentelijke nieuwjaarsbijeenkomst. En dat was te merken: regelmatig moesten bezoekers ruim baan maken voor dansende, springende of over elkaar heen buitelende jongeren.

door Luuk Obbink Foto’s: Henk Hutten

Maar dan de zaal waar stellen elkaar doorgaans het ja-woord geven: dat blijkt te zijn omgebouwd tot een sportveld. Binnen een met gebogen schotten afgezet stuk, spelen jonge leden van voetbalvereniging Rood-Wit ‘58 een voetbalwedstrijd. Hou die bal laag jongens, anders gaat het alsnog fout. Daarnaast is een tennisveld in klein formaat aangelegd, waar jonge leden van tennisverenging ‘t Laakhuisje hun kunsten vertonen. Met een zachte bal, wat gezien de ruime aanwezigheid van hapjes en glaasjes wel een goed idee is.

Maar het grootste spektakel moet dan nog beginnen. Vlak onder het bordes waar de burgemeester doorgaans zijn toespraken houdt, wordt een lange blauwe mat uitgerold. En daar nog een overheen. Een moment later springen de dames van gymnastiekvereniging Orion over elkaar heen, gevolgd door een aantal salto’s. Een tijd later moeten de aanwezigen vele stappen achteruit om plaats te maken voor een optreden van Dansation. ,,Graag nog iets verder naar achteren”, roept gemeentelijk woordvoerder Evelien van Drie door de microfoon. Een nog wat verder en nog wat verder.

En zo gaat het de hele bijeenkomst door: een mengeling van handen schudden, hapjes en drankjes verorberen en het meemaken van demonstraties van allerlei sportverenigingen. Wie even rust wil, kan naar de kunstkelder, waar elf Puttense kunstenaars hun werk exposeren. Of naar de raadszaal, waar voor de laatste keer de tentoonstelling over genealogie te zien is.

Levien Luteijn van de werkgroep Genealogie van het Puttense Historisch Genootschap toont zich daar zeer tevreden over het verloop van de tentoonstelling. Volgens gegevens van de gemeente zijn er ongeveer driehonderd bezoekers geweest, nog los van de tweehonderd aanwezigen bij de opening en de negentig leerlingen die vanuit school kwamen kijken.

In een toespraak van burgemeester Van Putten, die gezien het geroezemoes niet iedereen bovenmatig kan boeien, komt naast een hoop bedankjes aan deelnemende organisaties de winnende tekening van de tentoonstelling aan de orde. Mieke Valk van school De Pelikaan heeft het best voldaan aan de opdracht om haar voorouders in een tekening uit te beelden. Echt vrolijk waren ze niet in die dagen. Vermeldenswaard is ook de inzender die een skelet op een kar had getekend, met het skelet van een paard daarvoor. ‘107 jaar trug, helaas paard is al dood en de mensen ok’, staat erbij.

En natuurlijk was er de overhandiging van de winst die de Sauna Drôme op tweede kerstdag heeft gemaakt: 3500 euro. Het gaat naar een project van ontwikkelingssamenwerking van de gemeente. ,,Mensen kunnen die dag bij mij lekker eten er daar nog iets goeds mee doen ook”, zegt eigenaar Hans Lebbink. ,,Eten voor het goede doel, zo zou je het kunnen noemen.”

Evelien van Drie kijkt tevreden terug op een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst, waar naar schatting vijfhonderd mensen opaf kwamen. ,,Het was erg druk en er waren ook veel mensen die er andere jaren niet waren. Dat kwam door dit bijzondere thema. Ik hoop dat ze nu de weg hebben gevonden en volgend jaar ook komen. want de nieuwjaarsbijeenkomst is er voor alle Puttenaren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie