Theatercursus voor kinderen

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Zij doet dat in samenwerking met ’t Klooster, centrum voor de kunsten in Harderwijk. Op de theatercursus voor volwassenen die Cloosterman in november startte, kreeg ze veel positieve reacties en geregeld kwam de vraag of er ook een cursus voor kinderen komt. Die plannen had Cloosterman inderdaad en toen ze daar vorig jaar mee naar buiten kwam, is Marijke Licher, directeur van ’t Klooster, erop ingehaakt. ’t Klooster heeft sinds vorig jaar een jeugdtheaterschool, Het Ruim, waarbinnen alle bestaande kinderactiviteiten rond podiumkunst zijn ondergebracht. Zo ontstaat een doorgaande leerlijn, waarin docenten gerichter kunnen samenwerken, de leerlingen beter en langer gevolgd worden en hun talenten beter ontwikkeld kunnen worden. Het Ruim is er voor de hele regio en wordt vanuit de provincie met subsidie ondersteund.

‘Toneelspelen is uitermate vormend’ PUTTEN – Na een geslaagde theatercursus voor volwassenen start toneeldocent Myriam Cloosterman van theaterhuis Wild Zwijn te Putten volgende maand twee theatercursussen voor kinderen, een voor 7- tot 9-jarigen en een voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

door Jolette van Eijden

De theatercursus in Putten is een aardige opstap voor nog niet ontdekt Puttens talent in de basisschoolleeftijd op weg naar de theaterschool in Harderwijk, vindt Myriam Cloosterman. ,,Het is voor jonge kinderen goed om in hun eigen woonplaats en op een laagdrempelige manier te kunnen beginnen met toneellessen. Kinderen vinden toneelspelen van nature heel leuk. In een toneelklas leren ze technieken om op den duur voor publiek te spelen en dat zó te doen dat het interessant wordt om naar te kijken. In deze beginnerscursus worden de basisprincipes van het toneelspelen bijgebracht, zoals concentratie, inleving, samenwerking en samenspel. Daarnaast hechten we veel waarde aan de eigen inbreng van de kinderen. De docent brengt weliswaar de technieken bij en stuurt het spel, maar de eigen belevingswereld kan kinderen inspireren in hun manier van spelen. De cursus is voor zowel jongens als meisje heel leuk”, voegt Cloosterman nadrukkelijk toe.

Op een toneelcursus leren de kinderen niet alleen toneelspelen. Marijke Licher van ’t Klooster ziet een meerwaarde: ,,Ongemerkt worden in een veilige omgeving ook hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden ontwikkeld. Ze leren presenteren, elkaar stimuleren en omgaan met anderen. Toneelspelen is uitermate vormend.”

Als de kinderen op termijn willen doorgaan in het toneelspel, kunnen ze naar ’t Klooster, waar ze zich kunnen specialiseren in bijvoorbeeld musical, dans, beeldend theater en productie.

De theatercursus voor de jeugd in Putten bestaat uit tien lessen en start op maandag 4 februari. De cursus voor kinderen van 7 tot 9 jaar is van 16.00 tot 17.00 uur en kost 55 euro, de cursus voor kinderen van 10 tot 12 jaar is van 17.15 tot 18.30 uur en kost 65 euro. In de vakanties is er geen les. Kinderen die nog niet zeker weten of deze cursus wat voor hen is, kunnen op maandag 28 januari een proefles volgen op de genoemde plaats en tijden. Deze week worden in het dorp en op de scholen in Putten flyers en posters van de cursus verspreid.

De cursussen worden gehouden op maandagmiddag in basisschool Bijstergoed, dependance van de Gabriëlschool, Voorthuizerstraat 30.

u Aanmelding voor cursus of open les: www.tklooster.nl. Informatie: Myriam Cloosterman (docent), tel 06-12143543 of m.cloosterman@planet.nl. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie