Bostoren komt straks over het water

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Het heeft allemaal even geduurd. Het was lastig om de financiering rond te krijgen en dan was er ook nog het massale protest van omwonenden, die niets zagen in een bostoren, een tunnel onder de Garderenseweg en een theeschenkerij. En toen er uiteindelijk toch een definitieve bouwvergunning kwam, bleek het staal zodanig in prijs te zijn gestegen, dat het rekenwerk van voren af kon beginnen.

Project gaat na veel vertraging toch van start PUTTEN - Na heel wat gepuzzel en gereken zijn ze eruit bij Schovenhorst: de bostoren wordt elders gemaakt en in drie delen over water naar Putten vervoerd.

door Luuk Obbink

Kort voor de zomer meldde bestuurder Pieter Kuijvenhoven van Schovenhorst nog dat het werk na de bouwvak zou beginnen, met een staalbouwer als hoofdaannemer, maar ook dat bleek te optimistisch. En toen bleef het een tijdje stil.

Tot afgelopen donderdag, toen Schovenhorst de pers had uitgenodigd om goed nieuws te melden.

Het schiet aardig op, zo blijkt. De theeschenkerij, die wat vertraging in de bouw opliep door problemen met de vloer, is zo goed als klaar en gaat naar verwachting in april open. Vanuit de Garderenseweg is een doorgang gemaakt naar de locatie van de bostoren, waar het graafwerk voor de fundering in volle gang is. ,,Natuurlijk zijn er wat bomen voor gekapt”, reageert beheerder Jop de Klein van Schovenhorst op kritiek van de belangenclub die zich tegen de toren verzet, ,,maar dat was hoofdzakelijk klein spul. En we gaan dat straks opnieuw aanplanten.”

Dat geldt ook voor de plek zelf. ,,We hebben nooit gezegd dat er maar één boom zou hoeven sneuvelen. Wel dat de toren net als een boom ongeveer honderd vierkante meter nodig heeft”, zegt De Klein. ,,Bovendien: dit is een productiebos. Het uitdunnen en opnieuw aanplanten van bomen is de normaalste zaak van de wereld.”

Als de voorbereidingen klaar zijn, naar verwachting in april of mei, volgt de waarschijnlijk spannendste fase van het spektakel: de bostoren, die prefab wordt gemaakt bij staalbouwer Schooten is Rijssen, wordt in drie delen verscheept naar Harderwijk. Daar gaan de delen een dieplader op, waarna een nachtelijke tocht naar de Garderenseweg begint.

,,Het wordt centimeterwerk om de toren het bos in te manoeuvreren. Het ding heeft een diameter van ongeveer 4,5 meter”, vertelt De Klein. Het eerste deel wordt dezelfde nacht nog op de fundering gezet. Dan volgt deel twee en als laatste wordt het platform met de bomen erop getakeld. ,,Het hele proces is van tevoren goed onderzocht en het moet allemaal kunnen.”

Als de toren klaar is - De Klein hoopt nog voor het zomerfestival, maar op Schovenhorst is men wat voorzichtiger geworden met dit soort verwachtingen - kan de aanleg van de onderdoorgang beginnen, ongeveer ter hoogte van waar nu de tijdelijke doorgang is. En als alles klaar is, stromen de bezoekers toe: 50 tot 70 duizend per jaar, in plaats van de huidige 15 á 20 duizend. Het totale project kost 3,9 miljoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie