‘Mevrouw, hoe lang gaat de kanker duren?’

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - ,,Putten moet weten wat hier gebeurt!” Een wanhoopskreet van mevrouw Korts (64), waarmee ze De Puttenaer heeft benaderd. Dit naar aanleiding van de commotie die is ontstaan rond de huishoudelijke hulp die in het kader van de Wmo wordt verstrekt. Of niet. Mevrouw Korts heeft begin september hulp aangevraagd, maar kreeg die pas eind november. ,,Ik ben wel eerder gebeld, maar ik had aangegeven dat ik toen in het ziekenhuis zou liggen, voor een zware maagoperatie. Ik heb kanker.”

Gevolg is dat ze vanaf 18 september vele weken voor zichzelf heeft moeten zorgen. ,,Het huis lag vol stof, terwijl ik daar allergisch voor ben. De huisarts heeft zich er ook mee bemoeid, maar dat hielp ook niet.”

De tweede verbazing kwam bij de intake. ,,Ik kreeg de vraag: ‘mevrouw, hoe lang gaat de kanker duren?’ Ik moet dus van tevoren aangeven wanneer ik doodga.” Nu heeft ze een brief gekregen dat ze recht heeft op hulp vanaf 1 januari 2008 tot 1 juli 2007. ,,Ja, dat staat er echt.”

En ondertussen gaat het niet goed met haar. In december is Korts nog een keer gedotterd, omdat ze ook hartklachten heeft, en ze staat op een wachtlijst voor nog een maagonderzoek. Wel heeft ze te horen gekregen dat ze onderhand weer licht huishoudelijk werk kan doen. De hulp is overigens weer vertrokken, in afwachting van de komst van een alfahulp.

,,Ik ben echt radeloos”, zegt ze. ,,Ik woon in een straat met mensen die allemaal rond de 80 zijn, dus als er ‘s nachts iets met me gebeurt kan niemand me helpen. Daarom slaapt er nu iemand bij mij in huis.” En boos is ze. ,,Ik ben van de generatie die dit land heeft opgebouwd. En ik heb in de buurt altijd de helpende hand geboden. En nu sta ik in de kou. Ik ben ziek, ik ben veel te moe voor een strijd tegen de Wmo. Misschien kan ik maar het beste doodgaan.”

Zowel de gemeente als het CIZ laten in een reactie weten niet op individuele gevallen in te gaan. Dit in verband met de privacy.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie