Dikke onvoldoende voor raad en college

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Van Putten verzet zich niet langer tegen het maken van burgerjaarsverslagen, zo blijkt uit de agenda voor de commissie voor Middelen voor 24 januari. Hij liet de commissie vorig jaar weten het nut er niet van in te zien en er vanaf te willen. De commissieleden wezen hem toen op de wettelijke verplichting. Daarop liet Van Putten weten het met de Commissaris van de Koning te willen bespreken. Vermoedelijk zal die gezegd hebben: ‘Die moet je wel maken want ik zelf moet ze ook maken…’ In elk geval publiceert de Commissaris van de Koningin zelf ook elk jaar een burgerjaarverslag.

PUTTEN - De gemeenteraad van Putten en het college van burgemeester en wethouders scoort een dikke onvoldoende en doet het op dit punt slechter dan gemiddeld. Dat blijkt uit het burgerjaarverslag van 2006.

door Tijs van den Brink

Burgemeeester Van Putten is nu bezig met een inhaalslag. In de commissievergadering van 24 januari komen de burgerjaarverslagen aan de orde van 2005 en 2006. En nu het 2008 is, kan hij zich al zetten aan het burgerjaarverslag van 2007…

In de inleiding van het burgerjaarverslag van 2005 moet de burgemeester zijn frustraties nog even kwijt: ‘Het laatste burgerjaarverslag is niet of nauwelijks (in schriftelijke vorm) opgevraagd en gezien het totaal uitblijven van reacties ga ik ervan uit dat de belangstelling voor het burgerjaarverslag gering is.’ Dat hij meer waarde hecht aan het burgerpanel blijkt uit het vervolg: ‘Ik heb er bewust voor gekozen het burgerjaarverslag kleinschalig te houden en mij vooral te laten leiden door het burgerpanel. Dit burgerpanel wil met name praktijkvoorbeelden zien en gaf dit jaar aan geïnteresseerd te zijn in de voorbereiding op de jaarwisseling en in het besluitvormingsproces rondom keten.’

De burgemeester laat verder weten tevreden te zijn over de kwaliteit van de dienstverlening en is trots op de elektronische dienstverlening: ‘Ik ben er dan ook wel trots op dat de gemeente Putten als een van de eerste gemeente is aangesloten op DigiD. Burgers kunnen nu vanuit hun eigen huis een aantal producten van de gemeente afnemen.’ Over de jaarwisseling is de burgervader minder te spreken. Uit het verslag blijkt dat er in Putten ongeveer twintig keten zijn, die door ongeveer vierhonderd jongeren bezocht worden, met alle problemen vandien.

Uit het burgerjaarverslag van 2006 blijkt dat de bezoekers van het gemeentehuis minder positief waren over de inrichting, bewegwijzering en privacy. De burgermeester wil daar wat aan gaan doen.

Verder zegt hij ervan geschrokken te zijn dat 18 procent van de inwoners zich vaak onveilig voelt en 28 procent onveilige plaatsen vaak mijdt.

Dat de burger een vernietigend oordeel geeft over het gemeentebestuur trekt de burgemeester zich aan: ‘Ik vind het erg dat juist het gemeentebestuur het volgens de burger slecht doet. Ik denk dat het tijd wordt dat we eens bij ons zelf nagaan hoe we ons werk beter kunnen doen.’ Burgerjaarverslagen zijn op het gemeentehuis op te vragen en via internet: www.putten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie