Mariahoeve genomineerd voor prijs

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

De nominaties en de bokaal worden toegekend door de reconstructiecommissie van de SVGV. De projecten zijn onderdeel van een grootschalige opknapbeurt van het platteland in de Gelderse Vallei en Utrecht-Oost en dragen alle bij aan het verbeteren van de woon-, werk- en leefomgeving. Om bij het grote publiek aandacht te vragen voor deze grote opknapbeurt, is SVGV enige tijd geleden gestart met de campagne Buiten Gebeurt Het. Tientallen lopende projecten zijn door een twintigkoppige jury bezocht en beoordeeld op drie criteria: de mate waarin het project bijdraagt aan de doelen van de reconstructie, het innovatieve aspect en de mate van samenwerking.

Kleinschalig en met authentieke inventaris PUTTEN - Museumboerderij Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg is een van de zes projecten die zijn genomineerd voor de Buiten Gebeurt Hetbokaal van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV). Vrijdag heeft de SVGV onder grote belangstelling de bijbehorende herinneringsplaat uitgereikt.

door Jolette van Eijden

Zes bijzondere projecten zijn uitgekozen en genomineerd voor de bokaal. Op 27 maart wordt bekendgemaakt welk project de winnaar is.

De zes genomineerde projecten zijn heel uiteenlopend van aard. Zo is er een project over de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs het Valleikanaal en een project over de bouw van liniehutten (vakantiewoningen) met een theeschenkerij bij een boerderij in Woudenberg. Andere projecten betreffen een multifuctioneel centrum in Bennekom, een innovatieve manier van het uitbaggeren van sloten in Eemland en een serre-uitloop voor kippen in Kootwijkerbroek. En ten slotte dus de museumboerderij Mariahoeve, beheerd door het Puttens Historisch Genootschap.

Mariahoeve is een honderd jaar oude, oorspronkelijk gebleven boerderij, die is aangekocht door de gemeente en dankzij subsidies en met de hulp van vrijwilligers door het Puttens Historisch Genootschap is gerestaureerd en ingericht als museumboerderij. Om de exploitatie rond te krijgen, is er een theeschenkerij, bed & breakfastmogelijkheid en een minicamping met trekkershutten bij gebouwd.

In het juryrapport stond dat de Mariahoeve een typisch voorbeeld is van de boerderijen die een eeuw geleden bij tientallen werden gebouwd, en in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw bijna allemaal zijn verdwenen door de mechanisatie en schaalvergoting in de landbouw. Maar de Mariahoeve bleef zoals ze was: kleinschalig en met authentieke inventaris. Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers is het mogelijk geweest om dit erfgoed voor toekomstige generaties te behouden.

Wethouder Nico Gerritsen sprak vrijdag namens de gemeente en typeerde de Mariahoeve als een project waarin het heden het verleden verbindt met de toekomst. ,,Het is een combinatie van behouden verleden, leefbaar heden en toekomstgericht denken. Een project waar de Gelderse Vallei en wijde omtrek profijt van kan hebben. De nominatie is vooral een felicitatie aan de vrijwilligers en de beheerder”, aldus Gerritsen.

Steven van Hell, voorzitter van de Stichting Museumboerderij Kiefveldersteeg, is blij met deze nominatie en ziet het als een enorme stimulans en erkenning voor dit prachtige project en voor de vrijwilligers die er al tienduizend uren in hebben gestoken. ,,Het is gelukt om een mooi stukje cultuurhistorie te behouden voor het nageslacht. Want dat is waar we het voor doen”, zegt Van Hell. ,,Ik hoop de bokaal op 27 maart mee te kunnen nemen. Er wacht hier een mooi plekje.” Hij kreeg in de boerderij de bijbehorende herinneringsplaat overhandigd door jurylid Wilke Dekker, wethouder in Ede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie