Voorkomen is beter dan genezen

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Verleden woensdagmiddag ging op het gemeentehuis voor het personeel van de basisscholen het project ‘De gezonde school en genotmiddelen’, ook wel bekend onder de pakkende nam geDRAG van start. De laatste vier letters van geDRAG staan voor drugs, roken, alcohol en gokverslaving. Alle scholen in Putten doen mee aan dit project.

PUTTEN - Bij leerlingen uit de groepen zeven en acht van de basisscholen proberen te voorkomen dat ze gaan roken en drugs gaan gebruiken. En uitstel van het gebruik van alcohol tot 16 jaar. Dat zijn volgens Suzanne Bel van de GGD de doelstellingen bij het project geDRAG op de basisscholen.

door Tijs van den Brink

Burgemeester Van Putten verwelkomde de vertegenwoordigers van de scholen, de GGD en van Tactus Verslavingszorg en de stichting Voorkom. Van de burgemeester hadden de kleine letters van geDRAG ook wel met hoofdletters geschreven mogen worden, zodat het woord compleet met hoofdletters zou worden: GEEN drugs, roken, alcohol en gokverslaving. Om zijn woorden kracht bij te zetten brak hij met zichtbaar genoegen symbolisch een kolossale grote sigaret aan stukken.

Suzanne Bel (GGD) toonde cijfers: 80% van de bevolking drinkt alcohol, 40% rookt en 20% gebruikt drugs. Volgens Bel neemt het gebruik van alcohol bij jongeren na het 13e levensjaar fors toe en is de helft van de Puttense jongeren wel eens dronken geweest of gebruikt overmatig veel alcohol. Reden om de jongeren op de basisschool er voor te waarschuwen, omdat de hersenen bij jongeren ontwikkelen tot 24 jaar en juist bij jongeren beneden de 16 jaar beschadiging optreedt. Probleem vond ze dat er thuis vaak gewoon teveel alcohol gebruikt wordt. “Bij drugsgebruik liggen de percentages lager maar is de verslaving erger: 6% van de jongeren van 12 -16 jaar gebruikte de afgelopen maand drugs”, aldus Bel.

Jeny Schrotenboer, preventiefunctionaris van Tactus Verslavingszorg legde uit hoe het programma voor de ouderavonden en de scholen eruit zal zien en vertelde wat drugs zijn en hoe de werking er van is. Daarbij onderscheidde ze drie soorten: verdovend (alcohol, heroïne en slaapmiddelen), stimulerend (cafeïne, nicotine, speed, cocaïne en gedeeltelijk xtc) en bewustzijnveranderend (cannabis, lsd, paddo’s en gedeeltelijk xtc). Cannabis (hennep, hasj, weed en marihuana) wordt het meest gebruikt en beïnvloedt de persoonlijke ontwikkeling, het korte geheugen, concentratie en de schoolprestaties. Bovendien beschadigen ze de longen en heeft het depressies en soms zelfs schizofrenie tot gevolg.

Ook Schrotenboer bond de strijd aan tegen overmatig alcoholgebruik, omdat de jongeren in Nederland, meer dan in de omliggende landen, vroeg, veel en vaak drinken. Als eerste oorzaak noemde ze, dat ouders vaak te toegeeflijk zijn en de kinderen voorgaan in het drinken. Ouders dienen er daarom voor gewaarschuwd te worden zelf niet of niet teveel te drinken: niet meer dan een of hooguit twee glazen per dag en dan nog twee dagen in de week helemaal niet drinken, om verslaving te voorkomen. En ouders moeten kinderen beneden de 16 jaar geen drankjes geven waar alcohol in zit, zoals breezer, bacardi, prossecco, loca fresh en dergelijke. Verder pleitte ze voor het aanhouden van regels bij kinderen en de kinderen te volgen en met ze te praten.

Theo van der Sluijs van de Stichting Voorkom ging nog in op het roken: “Goede lessen over roken zijn de beste lessen tegen drugsbestrijding.” Van der Sluijs durfde wel te stellen dat wie niet rookt, ook niet gaat blowen. Op de gastlessen mag in gesprek gegaan worden met een ex-verslaafde over de volgende vragen: Hoe heeft het zover kunnen komen?, wat heeft het aangericht en hoe moeilijk is het om te stoppen? Dat laatste moet volgens Van der Sluijs niet onderschat worden: sommigen moeten in therapie, voor velen is het een weg van vallen en opstaan en enkelen lukt het om te zeggen dat ze er mee ophouden en het ook werkelijk doen. “Maar er is een weg terug, al is het geen gemakkelijke”, aldus Van der Sluijs.

Het personeel van de scholen, dat enthousiast was over de bijeenkomst, kon in de pauze kennis nemen van alle soorten drugs en folders over de bestrijding ervan. Namens de gemeente was de leiding van de middag in handen van Jos Meerssmann.

Op maandag 4 en dinsdag 12 februari aanstaande worden in het gemeentehuis ouderavonden georganiseerd van 19.30 – 21.30 uur. Deze avonden zijn bestemd voor ouders van kinderen in groep zeven en acht van de basisschool. Naast de gemeente Putten geven Tactus Verslavingszorg, GGD, Stichting Voorkom, en de Stichting Drugs Putten hun medewerking aan de avonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie